Chinezii au BANI de MEGACONSTRUCTII. Au spart recordul cu cel mai lung pod peste apa

Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:12
7704 citiri
Chinezii au BANI de MEGACONSTRUCTII. Au spart recordul cu cel mai lung pod peste apa

Chinezii se pregatesc sa inaugureze cel mai lung pod peste apa din lume, un efort ce demonstreaza inca o data forta asiaticilor, care se pregatesc sa "cucereasca" lumea. Cu cei 42,5 kilometri lungime ai sai, podul Qingdao Haiwan ar putea sa uneasca cu usurinta Marea Britanie de Franta, potrivit The Telegraph.

Detinatorul anterior al recordului, un pod din Louisiana, avea cu cinci kilometri mai putini.

Super-constructia chineza leaga centrul orasului-port Qingdao din Provincia Shandong de suburbia Huangdao, intinzandu-se deasupra apelor limpezi ale Golfului Jiaozhou.

Constructia podului a durat patru ani, costurile ridicandu-se la 6,1 miliarde de euro. Este, in sine, un monument al ingineriei chinezesti.

Podul cu sase benzi se sustine in 5,200 de coloane, asteptandu-se sa fie traversat de peste 30,000 de masini in fiecare zi.

Peste 10,000 de muncitori au lucrat non-stop, fiind impartiti in doua echipe, fiecare echipa pornind din cate un capat al podului.

Mega-constructia a inghitit 450.000 de tone de otel, cu care s-ar fi putut construi 65 de Turnuri Eiffel, dar si 2,3 milioane de metri cubi de beton, echivalentul a 3,800 de bazine de inot olimpice.

Oficialii chinezi spun ca podul poate rezista la un cutremur de 8 grade pe scara Richter, la taifunuri, dar si la impactul cu un vas de 300.000 de tone.

China detine 7 din cele mai lungi 10 poduri din lume. Beijingul continua sa pompeze miliarde in infrastructura chineza, astfel ca podul Qingdao Haiwan ar putea sa nu fie cel mai lung pod peste mare, prea mult timp.

La sfarsitul anului 2009, s-au inceput lucrarile la un pod de 50 de kilometri care va uni Zhuhai de centrul financiar al Hong Kong. Proiectul de 7,2 miliarde euro va fi finalizat in 2016.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#cel mai lung pod, #china, #constructii, #pod, #qingdao haiwan , #stiri Impact