China, o putere "de temut" pentru Occident?

Marti, 08 Martie 2011, ora 12:38
1593 citiri
China, o putere "de temut" pentru Occident?

La Beijing are loc zilele acestea Congresul National al poporului chinez, forul legislativ al tarii unde se va pune la punct un plan economic pentru urmatorii 5 ani, decizie care isi va pune amprenta atat pe situatia economica a Chinei cat si pe noua ordine mondiala, potrivit BBC News.

Deschiderea Congresului a fost oficiata de premierul Chinei, Wen Jiabao, care a trecut in revista situatia actual a tarii impreuna cu prioritatile economice ale guvernului Chinez in urmatorii 5 ani. Seful guvernului de la Beijing a spus ca va aduce cresterea economica la 7%, ceea ce ar insemna o incetinire semnificativa in comparatie cu ultimele 3 decenii in care cresterea economica era de 10%/an.

Urbanizarea

Un factor cheie din spatele acestor uimitoare performante din ultimele decenii a fost numarul mare de persoane care lucrau in industrie si servicii. Acestia s-au mutat din zonele rurale intr-un numar mare spre zonele urbane in cautarea unor venituri mai mari.

Capital Economics din Londra crede ca forta de munca va creste in urmatorii 5 ani, iar fluxul din zonele rurale va incetini odata ce numarul lucratorilor de va micsora.

Merita de subliniat faptul ca un obiectiv de crestere de 7% nu inseamna ca China va incetini. Dar ar trebui sa fie lumea ingrijorata? Raspunsul se afla la mijloc.

Puterea de export

China este cunoscuta ca un mare exportator,  insa cu un apetit urias pentru importuri. Primeste carbune si minereu de fier din Australia, petrol si metale din Africa si Orientul Mijlociul.

China este cea mai mare piata de export pentru Angola, un producator petrolier, pentru Japonia si Coreea de Sud.

Cresterea economica de 7% pe care o estimeaza China in acest an ar insemna o suplimentare a cererii pentru importuri.

In urmatoarea perioada de 5 ani, puterea de recuperare a tarilor bogate sta sub semnul intrebarii, in cazul in care guvernele isi rezolva problema datoriilor.

China ar putea ajuta tarile bogate in cazul in care acestea nu-si recapata “puterea”.

Piete mai ieftine?

Un domeniu in care cresterea lenta a Chinei ar putea avea un impact, ar fi pretul materiilor prime.

China nu va avea nevoie de mai putin petrol sau de alte materii prime.

Agentia Internationala, un "caine de paza" pentru tarile bogate estimeaza faptul ca tara asiatica va avea nevoie de aproape jumatate din cererea globala de petrol.

Cu toate aceestea, incetinirea cresterii economice a Chinei ar modera impactul asupra pretului petrolului.

De asemenea, conteaza foarte mult cine va cumpara toate aceste bunuri produse de China, spun expertii citati de BBC News.

Veniturile sunt in crestere in China, iar acest lucru va ajuta consumatorii chinezi sa cumpere mai multe produse proprii.

Miscarea banilor

Ce ar trebui sa aprecieze lumea este schimbarea controversatei politici chineze referitoare la schimbul valutar, mai exact tendinta de a lasa yuanul sa se aprecieze si de a reduce avantajele competitive pe care le ofera industriei moneda nationala chineza.

Cu siguranta, spun specialistii, China va avea o moneda nationala mult mai flexibila, insa atunci cand va fi pregatita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica, #congresul national al poporului chinez, #china, #exporturi, #piata de export, #petrol, #pretul petrolului , #stiri Impact