Cheltuielile trupelor americane din Afganistan doboara dolarul?

Sambata, 05 Decembrie 2009, ora 10:51
1330 citiri

Razboiul din Afganistan costa Statele Unite 3,6 miliarde de dolari pe luna, potrivit unui raport prezentat in toamna, iar fiecare din cei 51.000 de militari au nevoie de un milion de dolari pe an.

Bugetul pentru Afganistan va creste odata cu trimiterea altor 30.000 de soldati, anul 2010 fiind primul de la izbucnirea razboiului in care Casa Alba a cerut mai multi bani decat pentru Irak: 65 de miliarde, fata de 61 de miliarde de dolari.

Cei 30.000 de militari sunt trimis in Afganistan pentru a asigura stabilitatea tarii, dar acest lucru ar putea avea serioase efecte negative asupra pietei financiare din Statele Unite, scrie Smart Money.

Desigur, cei mai multi ar spune ca razboiul e bun pentru afaceri si ar pune industria in miscare asa cum s-a intamplat in fiecare razboi, dar, de data asta, efectul pe care trimiterea trupelor il are asupra economiei americane este mult mai complicat, din cauza crizei mondiale.

Astfel, cheltuielile masive ar putea slabi dolarul, iar combinatia dintre rapoartele dramatice prezentate in media si cererea foarte mare de petrol pentru vehiculele armatei va duce speculatii pe bursa de marfuri, care se vor reflecta si in pretul energiei.

Cine profita de razboi?

Pe termen scurt, companiile care au contracte importante cu guvernul american sunt pe culmile succesului la burse. Actiunile companiilor din domeniul aeronautic si din cel al apararii, precum Precision Castparts, Boeing si Honeywell, au crescut, in ultimele sedinte, cu pana la 3%.

Analistii explica increderea mare in aceste companii prin sumele pe care guvernul urmeaza sa le investeasca in urmatoarele sase luni, pentru a-si duce la bun sfarsit planul de stabilizare cat mai rapida a Afganistanului.

Alte companii ale caror actiuni cresc sunt Alliant Techsystems, Northrop Grumman si General Dynamics, care furnizeaza munitie sau echipamente de comunicatii pentru armata.

Piata cu cele mai mari surprize ar putea fi cea a echipamentelor de supraveghere, recunoastere si obtinere a informatiilor. Boeing, de exemplu, a creat un sistem laser ce poate fi instalat pe autovehicule si care este folosit pentru depistarea dispozitivelor explozive si distrugerea lor de la o distanta sigura.

Deficitul si piata petrolului nu sunt in pericol, apreciaza analistii

Succesul unor companii nu garanteaza si cresterea economica, deoarece cheltuielile de razboi vor avea implicatii asupra deficitului si apoi asupra dolarului.

Afganistanul i-a costat deja pe americani 227 de miliarde de dolari, iar, din 2010, bugetul anual va creste cu inca 20 de miliarde.

Analistii nu sunt, totusi, convinsi ca noile trupe vor creste cheltuielile guvernului sau ca vor avea un impact asupra macro-economiei, pentru ca munitia si echipamentele de care vor avea acestia nevoie nu fac parte din operatiunile speciale.

Cheltuielile ar putea avea, insa, efecte asupra pietelor valutare, dar nici deficitul pe care l-ar provoca nu este atat de evident, in opinia analistilor. Ei afirma ca dolarul se afla sub presiune, dar din mai multe motive, printre care actuala criza din Dubai si riscurile geopolitice, asa ca nu ar mai conta prea mult inca unul.

Nici piata petrolului nu ar avea de suferit atat de mult cat s-ar crede, in primul rand pentru ca Afganistanul nu este un important producator sau importator de petrol. Apoi, mai spun analistii, piata mondiala a petrolului nici nu se mai afla in situatia de acum cinci ani.

Doar anumite evenimente si stiri ar putea sa isi lase amprenta, in acest moment, asupra pietei petrolului. Marinarii britanici capturati in Iran in aceasta saptamana reprezinta una din stirile care lasa impresia ca tensiunea este foarte crescuta in Orientul Mijlociu, iar acest lucru are, de obicei, tendinta de a aprinde un foc sub pietele de energie.

Increderea consumatorilor este deja la un nivel foarte scazut

Chiar daca razboiul ar stimula cheltuielile, el nu incurajeaza si consumul, iar acesta este deja foarte scazut din cauza somajului de peste 10%.

Incercarea de a rezolva problema somajului ridicat si de a duce un razboi in acelasi timp i-ar putea speria si i-ar face mult mai precauti pe investitorii care nu sunt incantati ca presedintele Obama incearca sa rezolve totul in acelasi timp.

Dar analistii sunt din nou optimisti si spun ca impactul va fi minim pentru ca nu este ceva neasteptat, ci, dimpotriva, planurile si situatia economica sunt cunoscute de mai mult timp.

In acest moment, adauga ei, pierderea locurilor de munca si venitul reprezinta singurul lucru la care se gandesc consumatorii, deoarece exista un grad foarte ridicat de nesiguranta in vietile lor. Acesti factori sunt cei vor avea cel mai mare impact asupra increderii pe termen lung.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#razboi Afganistan, # economia America, #actiuni, #capital, #profit , #stiri Impact