CF: Modificarile legislative la bugetul pe 2011 ar fi trebuit prezentate transparent

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 18:23
1418 citiri
CF: Modificarile legislative la bugetul pe 2011 ar fi trebuit prezentate transparent

Reprezentantii Consiliului Fiscal (CF) sustin ca ar fi fost de dorit ca, la momentul elaborarii bugetului pe 2011, modificarile legislative ce stau la baza proiectiilor de venituri si cheltuieli sa fie bine definite si prezentate in mod transparent, relateaza NewsIn.

"Consiliul Fiscal intelege urgenta finalizarii legilor bugetare inainte de finele anului, insa ar fi dorit ca la momentul elaborarii bugetului anual modificarile legislative ce stau la baza proiectiilor de venituri si cheltuieli sa fie bine definite si prezentate in mod transparent.

Consiliul Fiscal nu contesta necesitatea/oportunitatea adoptarii unor masuri discretionare de politica fiscal-bugetara, insa nu poate sa nu constate ca un astfel de mod de formulare ad-hoc si netransparent a politicii fiscal-bugetare este in directa contradictie cu principiul stabilitatii prevazut in Legea responsabilitatii fiscale si releva faptul ca Guvernul nu a acordat suficienta importanta propriei sale strategii fiscal-bugetare pe termen mediu.

In aceste conditii, strategia nu apare decat ca o sarcina legala de care Guvernul s-a achitat in mod formal, desi aceasta ar trebui sa fie instrumentul esential care sa creeze cadrul pentru o politica fiscal-bugetara coerenta, predictibila si, in cele din urma, credibila", se arata intr-un comunicat transmis luni de Consiliul Fiscal.

Totodata, Consiliul Fiscal constata, in continuare, deficiente din perspectiva transparentei fundamentarii proiectiilor de venituri si a programului de cheltuieli, in pofida recomandarilor anterioare formulate in Opinia privind Strategia fiscal-bugetara 2011-2013 aprobata de Guvern.

"In acest context, Consiliul fiscal este nevoit sa reitereze recomandarile generale formulate asupra Strategiei fiscal-bugetare, si anume necesitatea imbunatatirii transparentei modului de fundamentare a traiectoriilor veniturilor bugetare, prin detalierea - pentru fiecare componenta de venituri - a bazelor macroeconomice relevante, a elasticitatilor luate in calcul si a impactului masurilor legislative care le afecteaza", spun reprezentantii Consiliului.

De asemenea, potrivit Consiliului Fiscal, raman in continuare relevante observatiile referitoare la dezirabilitatea unui plus de detalii privind fundamentarea anumitor categorii de cheltuieli, ca de exemplu precizarea surselor pentru reducerea cheltuielilor cu subventiile (prevazute a inregistra scaderi semnificative in termeni nominali pe intreg orizontul de prognoza), ori enuntarea explicita a ipotezelor cantitative privind numarul de salariati si castigul salarial mediu din sectorul public ce fundamenteaza traiectoria pe termen mediu a capitolului "cheltuieli de personal".

In opinia Consiliului Fiscal, raportul care insoteste proiectul de buget nu ofera informatii privind integrarea politicilor sectoriale cu resursele bugetare.

Astfel, enuntarea unor prioritati clare si consolidarea legaturilor dintre rezultate si cheltuieli este esentiala pentru a permite evaluarea calitativa a politicilor sectoriale, astfel incat sumele din buget sa reflecte cu adevarat prioritatile nationale si sa o faca intr-o maniera explicita.

"In lipsa unei evaluari transparente din punct de vedere al costurilor, obiectivele sectoriale asumate nu pot fi considerate credibile.

In acest sens, Consiliul Fiscal recomanda ca pentru fiecare dintre obiectivele sectoriale asumate sa fie precizate termene clare de indeplinire, indicatori care sa permita monitorizarea acestora, precum si detalierea resurselor financiare implicate", se arata in comunicat. 

#cf, # modificari, # legislative, # buget , #stiri Impact