Cererea mondiala de petrol va scadea cu 2,4 milioane barili/zi in 2009

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 12:03
1660 citiri
Cererea mondiala de petrol va scadea cu 2,4 milioane barili/zi in 2009

Cererea mondiala de petrol va scadea in 2009 cu 2,4 milioane barili/zi, potrivit noilor estimari ale Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), publicate vineri, in contextul in care a subliniat ca o revenire economica nu va avea loc pana in 2010, relateaza Reuters.

In contextul in care scaderea cererii a atins un nivel nemaiintalnit de la inceputului anilor '80, agentia a anuntat ca cererea de anul acesta ar ajunge la 83,4 milioane barili petrol/zi, cu aproximativ un milion barili petrol/zi mai putin fata de estimarile anterioare.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus productia cu 4,2 milioane barili petrol/zi din septembrie si a implementat aproximativ 80% din aceasta decizie.

AIE anunta la mijlocul lunii februarie ca, incepand cu 2010, ar putea incepe o criza mondiala a aprovizionarii cu petrol, in contextul in care cererea mondiala va reveni la normal si impactul investitiilor amanate se va resimti asupra productiei.

Agentia, ce consiliaza 28 de tari industrializate, este ingrijorata ca unele state producatoare de petrol refuza proiectele de majorare a productiei. Pentru a compensa impactul scaderii productiei, sunt necesare investitii de 26.000 miliarde dolari pana in 2030, potrivit previziunilor IEA. 

 

#cere, # petrol, # scadere, # criza, # aprovizionare , #stiri Impact