Ce sanse are China sa-si mentina cresterea rapida?

Duminica, 29 Mai 2011, ora 19:41
1362 citiri
Ce sanse are China sa-si mentina cresterea rapida?

China este pe primul loc in randul a 22 de state emergente din Asia, in privinta probabilitatii de a inregistra o crestere economica stabila si rapida in urmatorii cinci ani, potrivit unui indice calculat de Bloomberg citat de Mediafax.

Probabilitatea ca economia chineza sa continue sa inregistreze un ritm ridicat si stabil de dezvoltare este de 76,2%. La calcularea indicelui au fost luate in calcul 16 domenii, intre care concurenta economica, nivelul de educatie, migratia populatiei in mediul urban, exporturile de inalta tehnologie si inflatia.

India s-a plasat pe locul al doilea, cu o probabilitate de 64,1%, urmata de Vietnam, cu 61,9%. Indicele sugereaza ca dezvoltarea economica din China si India este durabila si va continua sa alimenteze cresterea economiei mondiale, in conditiile in care SUA, Europa si Japonia inregistreaza avansuri mai lente.

Produsul Intern Brut a crescut trimestrial in primele trei state asiatice din clasament cu cel putin 5,4%, in medie, in intervalul 2008-2009, perioada in care SUA, zona euro si Japonia au intrat in recesiune.

In ultimii 30 de ani, economia chineza a avansat in medie cu 10% pe an, prin modernizarea companiilor de stat si atragerea investitiilor straine. Intre economiile cu un Produs Intern Brut de peste 1.000 de miliarde de dolari, India a inregistrat anul trecut al doilea ritm de crestere economica dupa China, cu un avans de 8,2% in trimestrul patru.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,6% in SUA, 2% in zona euro si o scadere de 0,9% in Japonia.

Totusi, in China exista riscuri legate de subevaluarea datoriilor, a declarat Victor Shih, profesor la Northwestern University din Evanston, Illinois. China s-ar putea confrunta cu socuri economice si politice, care sa aiba impact asupra ritmului de crestere.

Fitch Ratings a avertizat in martie ca exista o probabilitate de 60% pentru o criza bancara in China, in 2013, in urma cresterii record a creditarii si a preturilor imobiliare. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#china, #economie chineza, #economie, #stat emergent, #asia, #india , #stiri Impact