Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce drepturi au clientii bancilor prin noul Cod Civil

Ce drepturi au clientii bancilor prin noul Cod Civil

Noul Cod Civil, ce va intra in vigoare la 1 octombrie, va influenta considerabil relatia dintre creditori si imprumutati, sustine casa de avocatura Reff & Asociatii, clientii urmand sa beneficieze de drepturi suplimentare, iar bancile vor dispune de instrumente noi pentru flexibilizarea creditarii. 

De asemenea, prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie primesc o reglementare legala, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Totusi, reprezentantii Ref si Asociatii avertizeaza ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete, atragand riscuri de interpretare de natura sa diminueze nivelul de protectie acordat de lege creditorilor garantati.


"Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali si interpretarea lor in contractele de credit si garantie.


In plus fata de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completa a documentatiei standard de credit si garantii pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod Civil, va fi interesant de vazut impactul asupra negocierilor comerciale intr-o perioada care oricum nu este una usoara pentru comunitatea bancara", a declarat, intr-un comunicat, Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii.


La randul sau, Simina Mut, managing associate in cadrul Reff & Asociatii, arata ca atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod Civil asupra negocierilor care vor fi in curs la 1 octombrie asupra contractelor de credit in vigoare si garantiilor existente, formalitatilor de publicitate pentru garantii.


Burz-Pinzaru a aratat ca un impact "spectaculos" va aparea in cazul in care creditorii vor implementa instrumentul juridic nou introdus - fiducia.


"Personal, consider ca impactul cel mai spectaculos va aparea in cazul in care creditorii vor implementa instrumentul juridic nou introdus - fiducia, care va permite creditorilor sa utilizeze in scop de garantie echivalentul romanesc al trustului - concept specific mai degraba unor jurisdictii ca Marea Britanie sau SUA.


Acest concept nu a fost folosit in mod traditional ca instrument de garantare, dar prezinta caracteristici interesante care il pot transforma dintr-un instrument de management al activelor intr-unul de garantie.


Pe de alta parte, utilizarea acestei structuri juridice in scop de garantare este de natura sa creeze probleme comerciale semnificative care cu siguranta nu vor fi bine primite de catre imprumutati", a mai spus Burz-Pinzaru.


Printre prevederile noului Cod Civil, se numara acordarea de catre banci a unui termen minim de 15 zile imprumutatilor pentru rambursarea creditului in caz de denuntare unilaterala a contractului de catre banca.


Mai mult, in lipsa de stipulatie contrara, bancile nu vor putea denunta unilateral contractele de credit decat pentru motive temeinice, care privesc beneficiarul facilitatii de credit.


De asemenea, executarea ipotecilor mobiliare poate fi pusa sub un serios semn al intrebarii in conditiile in care noul Cod Civil prevede ca opozitia la executare suspenda de drept procedura de vanzare pana la solutionarea definitiva a cauzei.


In plus, daca pana acum puteau formula opozitie la executare debitorul, alti creditori ai debitorului avand garantii asupra aceluiasi bun si proprietarul bunului, conform noului Cod pot face opozitie, in plus fata de cei de mai sus, fidejusorii, codebitorii solidari, precum si orice persoana care a notificat existenta unui drept sau a unei pretentii cu privire la bunul executat.


Noul Cod Civil introduce si conceptul de "perfectare" a ipotecilor, ceea ce inseamna, in primul rand, ca simpla inscriere in arhiva electronica nu va mai constitui formalitate suficienta pentru a asigura eficienta si opozabilitatea garantiilor asupra bunurilor mobile.


Cu privire la conturile bancare, noul cod prevede dreptul titularului de a dispune in mod liber de sumele din contul curent, fara alta conditie decat notificarea prealabila, in masura in care aceasta a fost agreata contractual.


In functie de interpretarea care se va da acestei prevederi, imprumutatii ar putea sa se prevaleze de aceasta pentru a justifica refuzul de respectare a conditiilor prevazute in contractul de credit referitoare la utilizarea sumelor puse la dispozitie.


Un alt concept nou referitor la conturi este acela de "control asupra contului" - ca modalitate alternativa de asigurare a publicitatii garantiei, fara a mai fi necesara inscrierea la arhiva.


Conform noului cod, ipoteca creditorului care are controlul unui cont este preferata ipotecii unui creditor care nu are controlul asupra acestuia.


Acest nou concept poate ridica probleme semnificative in cazul garantiilor asupra conturilor deschise de imprumutati la alte banci decat creditorul si va fi de natura sa extinda practicile bancilor de a impune imprumutatilor restrictii privind deschiderea de conturi la alte banci. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3009 ori
Citeste mai multe desprebanci clienti banci noul cod civil