CE creste flexibilitatea fondurilor structurale

Marti, 24 Februarie 2009, ora 15:17
1692 citiri
CE creste flexibilitatea fondurilor structurale

Comisia Europeana (CE) a adoptat un pachet de masuri prin care da statelor membre o mai mare flexibilitate in utilizarea fondurilor structurale ce le revin, inclusiv prin extinderea termenului limita pentru alocatiile din 2000-2006, a anuntat marti comisarul pentru politica regionala.

Astfel, oficialii de la Bruxelles au marit cu sase luni, pana la 30 iunie 2009, perioada limita pentru proiecte si plati si au crescut flexibilitatea in utilizarea banilor de la 2% la 10%, astfel incat statele membre sa orienteze banii in proiectele cu cel mai mare impact asupra economiei.

"Toate eforturile noastre sunt pentru a ne asigura ca fiecare euro din fondurile structurale este folosit in mod eficient. Am adoptat politica de coeziune prin care ne adresam noilor realitati economice. Masura prin care Comisia permite statelor membre sa-si optimizeze investitiile realizate cu bani comunitari este un remediu anticriza excelent", a explicat comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner.

Statele mebre au solicitat extinderea perioadei de eligibilitate pentru finantari vizand 385 din cele 555 de programe ale politicii de coeziune pentru care banii au fost alocati intre 2000 si 2006, dar nu au fost utilizati in intregime, din cadrul a patru fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul European pentru Indrumare si Garantii in Agricultura si Instrumentul Financiar pentru Indrumare in domeniul Pescuitului.

Flexibilitatea va permite statelor membre si regiunilor sa finalizeze mai multe proiecte, iar Comisia Europeana a insistat ca ele sa se concentreze mai degraba asupra unor sectoare precum eficienta energetica si sustinere pentru tehnologii curate, care sa aiba ca efecte crearea de noi slujbe, consolidarea constructiilor si a industriei auto sau economisirea de energie. Alocarile totale pentru perioada 2000 si 2006 s-au cifrat la 257 miliarde euro, din care au fost platiti pana in prezent 225 miliarde euro, respectiv 87,5% din total.

Termenul limita pentru platile prin Fondul de Coeziune este sfarsitul lui 2010, pentru cele mai multe proiecte. 

#buget, #ce, #fonduri , #stiri Impact