CE a lansat o consultare publica privind cerintele de capital

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 16:32
1001 citiri
CE a lansat o consultare publica privind cerintele de capital

Comisia Europeana a lansat o consultare publica in vederea modificarii directivei privind cerintele de capital pentru a intari rezistenta sectorului bancar si a sistemului financiar in cazul unei crize, Bruxelles-ul urmarind sa adopte in semestrul al doilea o propunere legislativa in acest sens, relateaza NewsIn.

Schimbarile propuse prin noua propunere ar urma sa aiba loc in sapte domenii si reflecta, in cea mai mare parte, angajamentele luate in 2009 de liderii G20 in timpul summit-urilor de la Londra si Pittsburgh.

Masurile privesc realizarea de standarde privind lichiditatea, norme noi privind capitalul, inasprirea exigentelor in ce priveste riscul de lichiditate, imbunatatirea acoperirii riscurilor, atenuarea evolutiilor prociclice, descurajarea efectului de levier si instaurarea unor reguli de provizionare dinamice pentru creditele neperformante.

"Ar trebui sa tragem invataminte de pe urma crizei.

Trebuie in mod sigur sa intarim soliditatea institutiilor financiare si sa aplicam noi reguli pentru a fi mai bine pregatiti sa infruntam crizele din viitor.

Dar inainte de a veni cu o noua propunere de directiva, vreau sa ma asigur ca toate partile interesate au fost consultate si ca avem o apreciere a efectelor modificarilor prevazute", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Partile interesate trebuie sa trimita opinii pana cel mai tarziu pe 16 aprilie, precizand care ar fi efectul modificarilor propuse asupra activitatii lor.

Executivul european intentioneaza sa ofere in actul normativ raspunsuri la anumite sau la toate intrebarile ridicate atat in cadrul consultarii publice, cat si in urma analizei de impact ce are rolul sa anticipeze efectele optiunilor propuse in atingerea obiectivelor.

CE a invitat Comitetul European al Supraveghetorilor Bancari (CEBS) sa realizeze un studiu de impact cantitativ la nivel european pentru a ajuta la identificarea efectului global al modificarilor propuse. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capital, #ce, #cerinte, #consultare, #publica , #stiri Impact