Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE a declansat a doua etapa a procedurii de infrigement impotriva Romaniei in domeniul energetic

CE a declansat a doua etapa a procedurii de infrigement impotriva Romaniei in domeniul energetic

Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivei nr. 2005/89, procedura ce a intrat in a doua etapa. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a publicat la 30 octombrie o propunere legislativa in dezbatere privind Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.


In document se arata faptul ca Romania trebuia, pana la 24 februarie 2008, sa transpuna integral in legislatia nationala prevederile Directivei 2005/89 privind masurile menite sa garanteze siguranta aprovizionarii cu electricitate si investitiile in infrastructura. Cum termenul de transpunere a prevederilor directivei a fost depasit, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivei anterior mentionate.


"In prezent, procedura de infringement a intrat in etapa a doua, de aviz motivat, urmatoarea etapa fiind aducerea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie, fapt ce constituie o situatie extraordinara", se arata in Nota de fundamentare a propunerii legislative.


In acest context, este necesara preluarea de urgenta, in legislatia nationala, a prevederilor netranspuse ale directivei 2005/89, prin completarea Legii energiei electrice nr. 13/2007, a anuntat ministerul.


Schimbarile preconizate se refera la preluarea in legislatia nationala a prevederilor netranspuse ale directivelor 2005/89 si 2003/54 si modificarea Notei de subsol aferenta Legii nr. 13/2007.


Analiza prevederilor directivei 2005/89 a evidentiat insa faptul ca, exceptand art. 2, lit. b), c) si d), art. 3, art. 4, alin. 4, art. 5, art. 6, alin. 2 si art. 7,alin. 1, 2 si 3, prevederile acesteia se regasesc in Legea energiei electrice nr. 13/2007, potrivit MEF.


"Pe de alta parte, unele prevederi ale directivei 2003/54 privind regulile comune pentru piata interna de energie electrica, referitoare in principal la obligatia statelor membre de a elabora si transmite periodic rapoarte catre Comisia Europeana, nu au fost preluate in legislatia nationala. Mentionam ca preluarea acestor prevederi in legislatia nationala nu are impact asupra functionarii pietei nationale de energie sau asupra activitatii operatorilor de pe aceasta piata", se precizeaza in Nota de fundamentare a propunerii legislative.


Totodata, nota de subsol aferenta Legii nr. 13/2007 necesita reformulare deoarece din actualul text rezulta ca aceasta transpune numai art. 2 pct. 3-12, 14, 15, 21, 23, art. 6 paragraful 3, art. 7 paragrafele 1 si 2, art. 7 paragraful 5 teza I si art. 23 paragraful 1 din Directiva 2003/54/CE privind regulile comune pentru piata interna de energie, precum si prevederile art. 4 paragraful 3 din Directiva 2004/8/CE privind promovarea cogenerarii bazate pe cererea de caldura utila pe piata interna de energie", fapt ce nu corespunde realitatii.


In acest context, Ministerul Economiei si Finantelor a transmis Parlamentului in luna februarie 2008 solicitarea de includere in proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice nr. 13/2007 si a Legii Gazelor nr. 351/2004, a prevederilor netranspuse ale directivelor 2005/89 si 2003/54. Pana in prezent, acest proiect de Lege nu a fost adoptat in plenul Parlamentului Romaniei.


Romania este, de asemenea, in atentia Comisiei Europene si in ceea ce priveste legislatia pentru societatile comerciale.


Astfel, la 16 octombrie, Comisia Europeana a decis sa continue procedura de incalcare a Tratatului european (infringement) impotriva Romaniei pentru neintroducerea in legislatia nationala a directivei europene de simplificare a constituirii, mentinerii si modificarii capitalului societatilor comerciale.


Comisia va trimite, in acest caz, un aviz motivat, care constituie a doua etapa din procedura privind incalcarea dreptului comunitar prevazuta la articolul 226 din Tratatul european. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate deferi cazul Romaniei Curtii Europene de Justitie. Luna aprilie 2008 fusese termenul-limita de transpunere a directivei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1496 ori