Cauta-ti de lucru si in timpul sarbatorilor

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 12:45
2418 citiri
Cauta-ti de lucru si in timpul sarbatorilor

Cu toate ca sarbatorile ar putea sa para o perioada mai putin activa cand vine vorba de angajari, expertii in cariera sunt de parere ca acest sezon prezinta, de asemenea, o oportunitate pentru candidati de a face o impresie buna.

“In preajma sarbatorilor, multi dintre cei care isi cauta un loc de munca sunt preocupati de adunarile in familie si de alte distractii care ii tin departe de cautarile lor,” spune Shawn Graham, autor al “Courting Your Career” si director al MBA Career Services, in cadrul Universitatii din Pittsburgh. “Drept urmare, volumul aplicarilor pentru munca din afara sezonului este deseori mai mic – iar acest lucru ii ofera candidatului o sansa mai mare de a fi observat.”

“Cele mai multe companii lucreaza la planurile de strategie in timpul celui de-al patrulea trimestru si tind sa fie mai deschise varietatii de potentiale angajari care ar putea sa se potriveasca acestor planuri pentru urmatorul an,” adauga Mary Rosenbaum, coach de cariera si branding personal la Your Career by Design, pentru Yahoo! HotJobs.

Domeniile care au o structura de tip bonus, precum cel legal si cel financiar, anticipeaza, de asemenea, schimbarile din primul trimestru, pentru ca unii angajati pleaca dupa ce isi primesc bonusul anual.

Asadar, cum pot candidatii sa iasa in evidenta in perioada sarbatorilor? Iata patru moduri in care poti incepe:

Suna in afara orelor de program

“Pe masura ce sarbatorile se apropie, oamenii vin si pleaca de la birou, iar cei care raman sa munceasca se pun la curent cu ultimele noutati,” spune Graham. “Recruiterii ar putea folosi acest timp pentru a oferii candidatilor de interes o analiza mai cuprinzatoare.”

De vreme ce personalul de la relatii cu publicul va fi probabil in concediu, cei care isi cauta de lucru au o sansa mai mare de a ajunge la un manager angajator sau la un recruiter. Una din modalitatile prin care Graham sugereaza ca poti ajunge la manageri atunci cand nu alearga de la o sedinta la alta este sa dai un telefon inainte de inceperea programului de lucru sau dupa ora 5 dupa-amiaza.

Evita “atentiile” cu ocazia Craciunului

Unii candidati apeleaza la idei simpatice, cum ar fi trimiterea unui platou de prajituri cu ocazia Craciunului, alaturi de o scrisoare de intentie sau printarea CV-ului pe o hartie cu motive de Craciun, cu speranta ca vor fi observati. Insa Graham si Rosenbaum avertizeaza ca aceste “atentii” pot avea si consecinte negative.

“Nu sunt un fan al acestor atentii de sarbatori, primite din partea candidatilor,” spune Graham. “Este mai bine sa ai o atitudine mai conservatoare. Asigura-te ca ceea ce scrii in e-mail este convingator si plin de impact.” Concentrandu-te pe abilitatile tale, si nu pe cadourile de Craciun, vei evita, de asemenea, si posibilele jigniri involuntare.

Foloseste evenimentele pentru a construi relatii, nu pentru a cersi un job

Petrecerile de sarbatori, conferintele de sfarsit de an si alte evenimente ofera oportunitati de networking. Insa candidatii pot organiza, de asemenea, intalniri, cu ocazia sarbatorilor, cu oameni pe care doresc sa-i reintalneasca, mai ales cand oamenii tind sa fie mai sociabili in aceasta perioada a anului.

“Aduna oamenii la un pahar de vin, cu ocazia sarbatorilor,” sugereaza Rosenbaum. “Acum este important sa construiesti relatiile, sa interactionezi cu oamenii fata-n fata. Ceea ce ar trebui sa faci acum, in perioada sarbatorilor, este sa-i contactezi intr-un mod care va situeaza la acelasi nivel.” Aceasta adauga faptul ca, daca esti nesigur de traditiile cuiva, poti sa le transmiti oricand sanatate.

Nu-ti pierde concentrarea

Daca ramai motivat pe perioada sarbatorilor, poti obtine astfel un avantaj competitiv in fata celorlalti candidati care pun pauza cautarilor de angajare. Potrivit lui Graham, “Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa nu renunti. In preajma sarbatorilor, este usor sa fii distras de multe lucruri. Rezerva-ti putin timp in fiecare zi si continua sa cauti oportunitati.”

“Ideea este sa nu presupui ca, doar pentru ca vin sarbatorile, nu ar trebui sa-ti dublezi eforturile. Aceasta este o perioada prielnica. Oamenii sunt mult mai dispusi sa iasa la un pahar de vin si sa petreaca mai mult timp. Foloseste aceasta perioada pentru a solidifica relatiile, nu doar pentru a cauta de lucru.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare, #candidat, #cariera, #cautare, #companie, #job, #manager, #sarbatori , #stiri Impact