Business-ul mondial, peste 10 ani

Luni, 05 Mai 2008, ora 14:32
1543 citiri
Business-ul mondial, peste 10 ani

Lumea de afaceri atacata de era digitala, Statele Unite retrase din peisajul economiei mondiale si comportamentul angajatilor controlat prin microcipuri - posibile scenarii pentru business-ul mondial in 2018, potrivit unui studiu intreprins de Chartered Management Institute din Marea Britanie.

Studiul "Management Futures" identifica 17 posibile scenarii cu care s-ar putea confrunta organizatiile din sectorul de consultanta in urmatorii 10 ani. Raportul analizeaza actualele tendinte, experientele din trecut si previziunile economistilor, ale leaderilor din cercetare si afaceri, pentru a putea prezice modul in care va arata lumea de afaceri in 2018.


Benficiind de participarea a peste 1000 de directori executivi, studiul ii va ajuta pe leaderii din business sa inteleaga ce trebuie facut astazi, pentru a putea fi pregatiti pentru ziua de maine.


Rezultatele sugereaza ca hologramele, robotii si calculatoarele "inteligente" vor juca un rol din ce in ce mai important in viitorul sectorului de consultanta. Directorii executivi vor fi, de acum inainte, mai preocupati de schimbarile actualelor modele de business.


Printre cele mai de impact predictii se numara:

•    Piata business: zonele economice, in cadrul pietelor si intre acestea, vor avea parte de o crestere a concurentei si a numarului de conflicte. Potrivit directorilor executivi din sectorul de consultanta care au participat la studiu, corporatiile multinationale vor avea o influenta mai mare decat Guvernul (80%) si supravegherea mediului de lucru va creste pe toate nivelurile (93%). Datele sugereaza, de asemenea, ca sfera business din toata lumea va fi influentata in mod decisiv de noi jucatori din Brazilia, Rusia, India si China.

•    Cererea si oferta: modelele de business isi vor schimba natura, devenind mai deschise catre influentele externe. 57% dintre respondenti spun ca participarea clientului in procesele decizionale va creste considerabil, iar 63% dintre cei interogati considera ca preocuparea pentru mediu va determina crearea de produse cu ciclu de viata mult mai lung.

•    Structuri business: caracterul organizatiilor se va modifica, reflectand schimbarile sociale. De exemplu, 69% dintre consultanti cred ca "echipele vor fi dezvoltate multilateral", in timp ce 39% spun ca "numarul crescut de femei cu functii de top va schimba stilul managerial".

•    17 scenarii: previziunile merg de la atacurile directionate spre internet, care sisteaza piata muncii, pana la o lume dominata de angajati controlati digital. Acestea fiind spuse, studiul indeamna la o concentrare mai mare asupra "proprietatii intelectuale", pentru a crea un echilibru intre cerintele pentru deschidere si protectia afacerii, si contrazice faptul ca "tehnologia de crestere a activitatii cerebrale" trebuie monitorizata, in vederea evitarii abuzului.

•    Realitatea virtuala: doar o mica parte din consultanti (29%) crede ca hologramele, robotii (25%) sau bio-cipurile implantate (12%) vor fi folosite pentru cresterea eficientei. Totusi, 85% se indoiesc ca "afacerile virtuale" vor fi prea des intalnite si 94% spun ca natura fortei de munca va conduce la cresterea interactiunii virtual, in 2018.

•    Aptitudini aplicate in viitor: organizatiile vor avea nevoie de multe dintre aptitudinile cerute astazi, insa abilitatea de a implementa schimbarea va fi mult apreciata. Cercetarea arata ca 73% cred ca aptitudinea managementului de proiect va fi necesara tuturor, iar 68% sunt de acord cu faptul ca "inovatia si creativitatea vor fi cheia multor taskuri".

•    "Acasa" este acolo unde este inima (afacerii): studiul sustine ca cerintele de angajare se vor schimba, pe masura ce angajatii vor opera pe arii geografice mai mari. Un procent de 72% dintre executivi cred ca "lucrul de acasa" va fi destul de des intalnit. 70% sugereaza ca echilibrul intre viata personala si cea profesionala va fi un criteriu de alegere a carierei.

Mary Chapman, director executiv al Chartered Management Institute, spune: "Privind in viitor, peste 10 ani, este clar ca organizatiile de succes vor fi cele capabile de mai mult decat simpla deschidere spre schimbare - acestea vor anticipa, identifica si mentine schimbarea. Bineinteles ca nu putem prezice viitorul, insa asta nu inseamna ca n-ar trebui sa prognozam si sa ne pregatim pentru a ne asigura ca organizatiile si echipele sunt eficiente, capabile si competitive."


Raportul identifica resursele umane ca fiind un factor cheie pentru succesul organizatiilor in viitor. Sugereaza, de asemenea, ca denumirea functiilor si pozitiile vor fi desfiintate daca vor infrana colaborarile.


Avand in vedere "nevoile personale ale oamenilor", studiul arata ca modificarea datelor demografice va determina organizatiile sa ofere beneficii din ce in ce mai importante angajatilor sai.


Chapman adauga: "Un grad mai mare de inteligenta emotionala va fi cerut managerilor si leaderilor, astfel incat acestia sa inteleaga cum functioneaza oamenii si sa anticipeze reactia acestora la schimbare. De asemenea, vor fi nevoiti sa isi schimbe abordarea intr-una orientata pe rezultate, realizari si pe un mai bun echilibru intre viata personala si cea profesionala."

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...