Bursele internationale inregistreaza noi scaderi semnificative

Miercuri, 14 Martie 2007, ora 10:05
890 citiri

Pietele europene de capital au deschis in scadere sedinta de tranzactionare de miercuri, urmand trendul descendent al burselor din SUA si Asia, in contextul ingrijorarilor privind extinderea crizei semnalate pe piata americana de credite ipotecare asupra economiei acestei tari, transmite Reuters.

Bancile UBS, HBOS si Royal Bank of Scotland s-au numarat printre institutiile listate la bursa care au inregistrat cele mai mari pierderi.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300, care include titlurile principalelor companii europene, s-a plasat la 1.434 puncte la 8:10 GMT, in scadere cu 2,2%, aproape de cel mai redus nivel din acest an, de 1.428,2. De la inceputul anului, acest indicator a pierdut trei procente.

"S-ar parea ca avem de-a face cu o continuare a declinului global al pietelor de capital, si exista foarte putine stimulente pentru emiterea de ordine de cumparare", a afirmat un trader.

Indicele bursier londonez, FTSE 100, a scazut cu 1,8%, iar indicatorii burselor de la Paris si Frankfurt, au pierdut 2,1 procente si, respectiv, 1,9 procente.

Bursele asiatice au inregistrat un declin semnificativ la inchiderea celei mai recente sedinte de tranzactionare, yenul si-a intrerupt avansul fata de dolar, iar titlurile de stat din SUA s-au apreciat.

Bursele din SUA au avut, marti, a doua sedinta de scaderi masive de la inceputul anului, intrucat impactul declinului pietei creditelor ipotecare pentru clientii cu grad mai ridicat de risc s-a extins asupra intregului sector financiar, afectand titlurile bancilor de investitii, precum si ale creditorilor traditionali.

Bursele asiatice au scazut in urmatoarea sedinta de tranzactionare cu ponderi cuprinse intre 1,5% si 3,3%, actiunile companiilor de export fiind afectate de aprecierea yenului, dar si de ingrijorarile privind incetinirea ritmului de dezvoltare a economiei SUA, cea mai importanta piata de export.

"Daca problemele SUA pe piata creditelor ipotecare pentru clientii cu grad mai ridicat de risc se inrautatesc, consumatorii americani ar puta fi afectati, si, implicit, si exportatorii (asiatici - n.r.)", a afirmat Kim Yung-min, manager de fonduri la SH Asset Management.

Yenul si-a inrerupt cresterea dupa ce a urcat aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni fata de dolar, intrucat investitorii au reuntat sa se imprumute in valuta japoneza pentru a finanta alte tranzactii, in contextul agitatiei pe pietele internationale de capital.

Indicele Nikkei, al bursei din Tokyo, a scazut cu 2,9% si a incheiat sedinta numai usor peste cel mai redus nivel inregistrat anul acesta, pe 5 martie. Indicele Hang Seng, al busei din Hong Kong, a pierdut 2,7 procente.

Pietele mondiale incepusera sa semnaleze o potentiala redresare dupa declinul inregistrat inceput finele lunii februarie, cand pierderile importante ale burselor chineze, alaturi de ingrijorarile privind evolutia economiei Statelor Unite, a determinat investitorii sa evite activele cu grad mai ridicat de risc.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)