Bursele din Europa inchid pe verde, sprijinite de sectorul bancar

Sambata, 09 Mai 2009, ora 09:11
1091 citiri
Bursele din Europa inchid pe verde, sprijinite de sectorul bancar

Bursele europene au inchis in crestere, sedinta de vineri, in frunte cu titlurile din sectorul financiar, dupa publicarea rezultatelor testelor de stres din SUA, care au fost mai bune decat anticipa piata, iar actiunile energetice s-au apreciat dupa scumpirea petrolului, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Astfel, pe marile piete europene, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a avansat cu 1,44%, la 4.462,09 puncte, indicele Dax al pietei germane de la Frankfurt, cu 2,29%, la 4.913,90 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene, cu 1,88%, la 3.312,59 puncte.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a castigat 1,7%, pana la 865,68 puncte, dupa o sedinta agitata, in care a oscilat intre 851,64 si 870,10 puncte.

"Majoritatea oamenilor se asteapta la o anumita consolidare, desi piata nu da semne ca ar vrea sa se consolideze", a declarat Mike Lenhoff, strateg la Brewin Dolphin.

Scumpirea titlurilor bancare a contribuit cel mai mult la avansul indicelui.

Actiunile Royal Bank of Scotland (RBS), partial nationalizata, s-au scumpit cu 14,4%, dupa ce banca a afisat pierderi mici pe primul trimestru, in conditiile in care cresterea solida a diviziei bancare de investitii a contrabalansat impactul pierderilor si deprecierilor de active legate de piata de credit de 5 miliarde lire sterline.

Autoritatile de reglementare din Statele Unite au cerut joi principalelor banci sa faca majorari de capital de 74,6 miliarde dolari, oficialii sperand ca in acest fel se va restabili incredrea in companiile financiare, care sa duca la iesirea din cea mai grava recesiune de dupa anii '30.

Statisticile au aratat ca angajatorii americani au disponibilizat 539.000 de salariati in aprilie, un minim nemaiatins din octombrie, care s-a situat sub estimarile economistilor, ceea ce reprezinta un semnal de imbunatatire a economiei SUA.

#bursele, #europene, #sprijinite, #sectorul, #bancar , #stiri Impact