Bursele asiatice au scazut pe fondul detonarii nucleare nord-coreene

Luni, 09 Octombrie 2006, ora 11:11
928 citiri

Principalele burse ale Asiei au scazut puternic luni dupa anuntul desfasurarii unui teste nuclear de catre Coreea de Nord, acest lucru riscand sa agraveze tensiunile deja existente in zona, conform AFP.La Seul indicele KOSPI a scazut cu 2,61%, moneda sud-coreeana inregistrand scaderi in raport cu dolarul, de la 949 won pentru un dolar la sfarsitul saptamanii trecute pana la 960 in dimineata de luni, investitorii ocolind moneda sud-coreeana.

"Temerile au devenit realitate. Aceasta veste este foarte proasta pentru cei care detin sume mari de moneda sud-coreeana sau actiuni", a explicat un analist al Korea Investment Securities, Kim Hak-Gyun. "Momentan suntem pusi in fata unei fapte pe care nu o putem controla si sectorul politic va fi cel care va dicta evolutia pietei", a adaugat acesta.

Indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a inregistrat si acesta o scadere de 1,23% la jumatatea sedintei bursiere.

"Nimeni nu stie cum se va rezolva acest impas politic si cat timp va dura acest lucru", a comentat seful de vanzari al Daiwa Securities SMBC din Hong Kong, Andrew Sullivan. La Singapore, indicele Straits Times a cunoscut o scadere de 1,18 puncte, iar bursa de la Sydney a scazut cu 0,76%.

O situatie diferita se prezinta in cadrul burselor chineze, care au ignorat in totalitate testul nuclear al Phenianului. La jumatatea sedintei bursiere, bursa de la Shanghai a cunoscut o crestere de 1,17%, iar cea din Shenzen o crestere de 1,35%.

Analistii au subliniat ca pietele bursiere chineze sunt in general putin sensibile la evenimentele internationale, actionand izolate de piata internationala din cauza controlului tranzactiilor si lipsa convertibilitatii yuanului.

"Testul nuclear nord-coreean nu va avea un impact deosebit asupra burselor nationale, care estimam ca vor ramane stabile", a explicat un analist al Guosen Securities din Shanghai, Shen Jun.

Scaderile pietelor bursiere au fost moderate la Jakarta, Bangkok, Kuala Lumpur si Manilla. In ceea ce priveste bursele din Tokio si Taiwan, acestea sunt inchise luni datorita unei sarbatori nationale.

Coreea de Nord a anuntat luni ca a procedat la un test nuclear subteran fara precedent, incununat de succes si care nu s-a soldat cu emisii radioactive, ceea ce in opinia Phenianului reprezinta un "eveniment istoric".

NewsIn