Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria, un nou paradis fiscal?

Bulgaria, un nou paradis fiscal?

Recunoscuta in ultimii ani ca un magnet pentru investitii straine, Romania trebuie sa se teama de miscarile unei piete extrem de volatile si capricioase. Orice miscare a competitoarelor poate deturna importante sume de bani, necesare ca aerul. Unul dintre punctele forte care au sustinut echilibrul economic, acoperind in proportie foarte mare deficitele indigene, au fost aceste plasamente venite din exterior.Si ne referim in cazul de fata la ceea ce finantistii numesc "banii cei buni". Mai concret, vorbim de acei bani care creeaza unitati economice, locuri de munca si genereaza indirect impozite pentru un buget ce pare mai mereu vlaguit, in comparatie cu cererile ministerelor.

Expertii internationali ne avertizasera asupra faptului ca hegemonia romaneasca la acest capitol e aproape de final. Numai ca finalul poate veni mult mai rapid, daca autoritatile de la Palatul Victoria nu vor muta inteligent. Spunem acest lucru datorita faptului ca Bulgaria tinde sa devina un paradis fiscal, doar Cipru avand o fiscalitate mai redusa. Guvernul de la Sofia a propus reducerea impozitului pe profit la 10%, iar parlamentul bulgar a si aprobat deja proiectul. Asa ca, nu ar fi o surpriza pentru nimeni daca banii destinati initial Romaniei vor aluneca usor, usor la sud de Dunare. Dupa turistii straini sau chiar dupa cei romani.

Cum poate reactiona Bucurestiul? Destul de greu, daca tinem seama ca politicile fiscale sunt batute in cuie prin noul cod al lui Vladescu. Singura portita de scapare ar fi legea investitiilor, aflata in discutii la momentul actual. Daca ea va reusi sa convinga investitorii ca e mai sigur si mai profitabil la noi, vom avea numai de castigat. Daca nu, spectrul infiorator al deficitelor ar deveni extrem de bine conturat.

Vecinii de la sud de Dunare par decisi sa devina paradis fiscal. Parlamentul bulgar a aprobat, joi, cu unanimitate de voturi, proiectul privind reducerea impozitului pe profit de la 15% la 10% in anul 2007, unul dintre cele mai scazute niveluri din Europa, pentru a stimula cresterea economica, transmite Reuters.

Propunerea, prezentanta de Guvern, face parte dintr-un pachet de legi mai amplu privind impozitarea companiilor, care urmeaza sa fie discutat si aprobat in intregime saptamana aceasta.

Ministrul adjunct al Finantelor, Gheorghi Kadiev, a afirmat ca reducerea fiscalitatii va reduce veniturile din impozite cu aproximativ 290 milioane leva (185 milioane dolari), reprezentand putin peste 0,5% din Produsul Intern Brut, dar efectele pozitive se vor reflecta in diminuarea evaziunii fiscale.

"Un impozit pe profit de 10% face evaziunea fiscala inutila. O mare parte a economiei subterane va iesi la suprafata", potrivit unui reprezentant al serviciului de presa al Parlamentului, citat de agentia de presa BTA.

Reducerea impozitului pe profit nu va avea un impact negativ asupra planului autoritatilor de la Sofia de a obtine un excedent bugetar de 2% din PIB anul viitor.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, care va avea loc la 1 ianuarie 2007, Bulgaria va fi, alaturi de Cipru, tara cu cele mai mici impozite pe profit din blocul european.

Bulgaria urmeaza astfel exemplul fostelor state comuniste care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, precum Slovacia, Ungaria sI Estonia, reducand impozitul pe profit la niveluri inferioare celor aplicate in vechile state europene, pentru a stimula investitiile straine si cresterea economica.

Bloombiz

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 14 Octombrie 2006

1.Radu Ionescu: Din nou despre oameni, succese si insuccese

Am tras aseara pentru Podio discutia cu Adrian Amariei - unul dintre oamenii care m-au influentat in perioada pre-antreprenoriat. Pe Adrian l-am cunoscut acum vreo 5 ani, cand tocmai se intorsese in Romania dupa ce facuse exitul definitiv dintr-un business construit in US si continuat in Franta. Tin minte (si el tine minte) ca l-am descusut punct cu punct in incercarea mea de a invata cat mai multe de la oameni de succes.

2.Catalin Tolontan: Rascrucea

A¢aranii romani cred ca diavolul se gaseste la intretaierea drumurilor. Si ca el te ispiteste sa alegi rau. Sau sa incremenesti, incapabil sa iei o hotarire. Prost poate alege acum si Banel Nicolita. Ajuns dintr-un baiat amarit un sportiv admirat, braileanul trece printr-o eclipsa de forma si de moral.

3.BlogInvest: Cea mai scazuta lichiditate a lunii octombrie

Piata a inregistrat in sedinta de astazi cel mai scazut nivel al valorii tranzactiilor de la inceputul lunii octombrie, un rulaj de 37,45 milioane RON, iar indicii au inchis toti la variatii pozitive. BET-FI a avut cea mai mare apreciere, de 0,81%, dar se mentine inca sub palierul de 53.000 de puncte.

4.BlogInvest: Zona de sud a Capitalei este noua tinta a lanturilor hoteliere internationale

Lantul hotelier Wyndham Hotels, parte a gigantului international american Cendant, vizeaza sa intre pe piata Capitalei cu brandul Days Inn, cotat la nivel de trei stele. Noul hotel va fi situat in zona de sud a Bucurestiului si va necesita o investitie de pana la 10 milioane de euro, exclusiv pretul de achizitie al terenurilor.

5.Robert Gherghe: AutoItalia, pe ungureste sau nu, este peste tot!

Saptamana aceasta mi-am petrecut timpul in preajma echipei AutoItalia. Cele doua evenimente ale importatorului au facut posibila cunoasterea realitatilor din spatele acestei companii. Ce va pot spune?! Este o echipa construita pentru ambitiile inalte ale lui "capo" asa cum ii spun angajatii boss-ului de la AutoItalia, Herbert Stein.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1180 ori