BERD: Europa Centrala si de Est, marea victima a crizei mondiale

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 10:22
1793 citiri
BERD: Europa Centrala si de Est, marea victima a crizei mondiale

Nu exista nici un dubiu ca economiile in tranzitie din tarile fost comuniste au fost mai grav afectate de criza decat orice alta regiune din lume, au declarat oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Banca insista ca zona Europei Centrale si de Est va avea, in continuare, nevoie de sustinere externa puternica, din partea institutiilor cvasi-guvernamentale, chiar daca o mare parte a resurselor acestora au fost, deja, injectate in economie, pentru a face fata recesiunii.

Presedintele BERD, Thomas Mirow, a avertizat ca Europa Centrala si de Est ar trebui sa nu se complaca in situatia de crestere foarte usoara, inregistrata in prezent, aceasta fiind mult mai scazuta decat in tarile emergente din alte regiuni.

"Aliniidu-se la tendintele din alte zone si multumita masurilor anticriza luate, indicatorii privind productia si increderea s-au stabilizat. Insa nu au facut acest lucru intr-un mod uniform si ar fi prematur sa spunem ca a inceput o redresare adevarata. Aceasta criza ca avea consecinte pe termen lung", a spus Mirow, citat de Financial Times.

In timp ce majoritatea institutiilor care ofera prognoze si-au imbunatatit estimarile, BERD a facut exact invers. Astfel, oficialii bancii multilaterale cred ca produsul intern brut al regiunii va scadea cu sase procente, mai mult decat la estimarea din luna mai, de cinci procente.

Totusi, analistii sunt de parere ca sunt slabe sanse ca Europa Centrala si de Est sa mai treaca printr-o criza atat de acuta precum acum sapte luni, cand Letonia era aproape de faliment, amenintand intreaga zona.

In timp ce Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au ajutat mai multe state, inclusiv Letonia, Ungaria, Ucraina si Romania, altele au demonstrat ca se descurca singure.

In Rusia, cea mai mare economie a zonei, autoritatile au reusit sa salveze bancile folosind propriile resurse, in timp ce Polonia a reusit sa evite cu totul criza, fiind singura tara din Uniunea Europeana care va inregistra o crestere a produsului intern brut, in acest an.

Care sunt problemele majore?

Bancile au inca probleme cu imprumuturile neperformante, chiar daca insista ca sunt la cote gestionabile. Rata somajului creste in continuare, iar masurile orientate spre dezvoltarea mediul de afaceri se deruleaza extrem de lent.

Dar, cea mai grava problema este reprezentata de deficitele bugetare uriase, cred analistii. Potrivit agentiei de rating Fitch, Republica Ceha, Ungaria si Polonia ar putea intregistra o majorare a datoriilor publice cu aproximativ zece procente din produsul intern brut, in perioada 2008 - 2010.

Astfel, Ungaria ar ajunge la datorii de 82% din PIB, Republica Ceha la 41%, iar Polonia la 56%, in conditiile in care Constitutia poloneza nu permite datorii mai mari de 55% din PIB.

Chiar si in Rusia ar putea exista probleme, avand in vedere ca rezervele valutare vor ajunge pentru maximum 24 de luni, daca se mentine nivelul cheltuielilor actuale. De altfel, Arkady Dvorkivich, consilierul pe probleme economice a presedintelui Dmitri Medvedev, a avertizat ca o redresare finantata in totalitate de stat, in Rusia sau in orice alta tara, nu este sustenabila.

Potrivit analistilor, problemele Europei Centrale si Est sunt legate si de faptul ca depind de finantarea externa. Grupul de bancheri Institute for International Finance (IIF) a estimat ca, in 2007, 40% din investitiile in tarile emergente, adica 382 de miliarde de dolari, au fost directionati catre Europa Centrala si de Est.

In luna iunie, IIF estima ca, in ciuda eforturilor financiare ale FMI, UE si BERD, cresterea economica din regiune va fi zero, in acest an.

"In multe tari, vom vedea o deteriorare a situatiei. Este important sa nu uitam diversitatea acestei regiuni. Chiar si tarile care au scapat de recesiune, cresterea va fi extrem de fragila", a spus Erik Berglof, economist sef al BERD, citat de Reuters.

El a adaugat ca sacrificiile cerute tarilor din zona au fost "extraordinare", masurile fiind dificil de aplicat de catre guverne.

"Le ceri sa reduca salariile bugetarilor cu 40 de procente, sa inchida spitale sau sa majoreze varsta de incepere a scolii", a exemplificat Berglof.

El a adaugat ca una dintre problemele importante este reprezentata de faptul ca bancile au subestimat valoarea creditelor neperformante pe care le aveau in Europa de Est, iar impactul acestora va fi resimtit puternic anul viitor.

#BERD, #criza, #reforma, #amenintari, #Europa de Est , #stiri Impact