Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD: Economia Romaniei va creste cu 0,4% in 2010

BERD: Economia Romaniei va creste cu 0,4% in 2010

Economia Romaniei ar putea creste cu 0,4% in 2010, potrivit estimarilor publicate, joi, de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prognoza sa depasind previziunile Comisiei Europene (CE) si ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), potrivit Newsin.

Pentru anul viitor, CNP a anuntat o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,1%, in timp ce CE si Fondul Monetar International vad o stagnare a economiei Romaniei.


BERD se asteapta la o comprimare cu 4% a economiei romanesti in acest an. Astfel, BERD isi revizuieste estimarea anterioara, publicata in prima luna a acestui an, in care anticipa o crestere de 1% a produsului intern brut al Romaniei. Prognoza BERD este similara celei anuntate de Comisia Europeana si CNP, in timp ce FMI anticipeaza o contractie a economiei romanesti cu 4,1%.


Economiile din tarile in care activeaza BERD ar putea sa se comprime, in medie, cu circa 5% in 2009, dupa o crestere cu mai mult de 4% anul trecut si cu aproape 7% in 2007, potrivit ultimelor estimari ale economistului-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.


BERD estimeaza ca economiile din Europa Centrala si Tarile Baltice ar putea incetini cu circa 3%, dupa crestere cu 3,4% in 2008, in conditiile in care scaderile masive din Tarile Baltice si recesiunea grava din Ungaria sunt partial contrabalansate de o stagnare in Polonia, care ar putea avea de castigat de pe urma unei cereri interne stabile.


Criza economica globala, care a avut initial un impact imediat asupra sectorului financiar, afecteaza acum drastic sectorul companiilor, determinand scaderi ample ale productiei la sfarsitul lui 2008 si in primul trimestru al acestui an. Criza a inceput, totodata, sa diminueze si consumul intern.


"Aceste estimari ar putea fi scazute, dar exista si un potential de crestere. Nivelul anticiparilor noastre se bazeaza pe un angajament extern constant, mai ales din partea bancilor-mama ale bancilor din regiune", a declarat economistul-sef al institutiei, Erik Berglof.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1453 ori
Citeste mai multe despreberd comprimare criza economie romania