BERD avertizeaza asupra optimismului exagerat in ceea ce priveste revenirea economica

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 16:50
876 citiri
BERD avertizeaza asupra optimismului exagerat in ceea ce priveste revenirea economica

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a avertizat miercuri asupra optimismului exagerat privind o revenire a economiei globale si a anuntat ca actualele prioritati sunt sustinerea bancilor est-europene si restructurarea datoriilor, relateaza Reuters, citat de Newsin.

Presedintele institutiei, Thomas Mirow, a declarat ca actuala criza economica, in urma careia s-a dovedit ca statele din estul si centrul Europei sunt cele mai slabe dintre pietele emergente, va avea cel mai probabil un impact social major, in timp ce imprumuturile neperformante si incapacitatea de plata a corporatiilor ar putea amana revenirea economica.

"As trage un semnal de alarma in ceea ce priveste optimismul excesiv. Impactul social al crizei va aparea mai greu, dar, fara indoiala, va fi puternic", a spus Mirow in cadrul unei conferinte.

Mirow a adaugat ca statele trebuie sa ia masuri in doua sensuri si anume sa actioneze asupra sistemului bancar si sa restructureze datoriile.

"Restructurarea datoriilor companiilor si gospodariilor este o actiune extrem de dificila in orice mediu unde o parte semnificativa a datoriilor este in valuta, iar guvernele trebuie sa analizeze cu precautie ajutoarele financiare", arata presedintele BERD.

"In al doilea rand, sunt necesare actiuni pentru asigurarea capitalizarii adecvate a sistemelor bancare, chiar si in contextul cresterii puternice a imprumuturilor neperformante", mai spune Mirow.

Infiintata in 1991 la sfarsitul Razboiului Rece, pentru a ajuta fostele tari comuniste sa se adapteze la pietele libere, BERD a anuntat ca va cheltui suma record de 7 miliarde euro in acest an, in investitii in regiunea in care opereaza, pentru a combate cea mai grava criza financiara de la caderea de acum 20 de ani a Zidului Berlinului.

Avertismentul BERD vine in contextul in care Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a urcat marti estimarile privind evolutia economiilor celor 30 de state membre, pentru prima data in ultimii doi ani, in contextul unor semne de revenire in SUA.

Astfel, economia zonei OCDE va scadea cu 4,1% in 2009 si ar trebui sa avanseze cu 0,7% in 2010.

In martie, OCDE estimase ca economia zonei a scadea cu 4,3% in 2009 si cu 0,1% in anul urmator.

Noua perspectiva contrasteaza cu estimarile Bancii Mondiale, care considera ca recesiunea globala va fi mult mai grava decat estimase cu trei luni in urma. 

 

#berd, # revenire, # criza, # sistem bancar, # economie , #stiri Impact