BERD anunta ca atacurile speculative s-au mutat din zona baltica in Romania, Bulgaria si Serbia

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 16:03
718 citiri
BERD anunta ca atacurile speculative s-au mutat din zona baltica in Romania, Bulgaria si Serbia

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat miercuri ca exista un impact imediat al atacurilor speculative, in urma crizei creditelor, care ameninta in special Romania, Bulgaria si Serbia, ce s-au mutat din regiunea statelor baltice, relateaza Reuters.

Riscurile acestor atacuri "au trecut din zona baltica in Romania, Bulgaria si Serbia", a declarat economistul sef din cadrul BERD, Erik Berglof.

BERD a transmis de asemenea ca isi revizuieste in scadere estimarea de crestere economica in 2008 pentru Europa de Est, de la 6,1% la 5,5%-5,0%, pe fondul crizei mondiale a creditelor.

"Regiunea se mentine destul de bine, insa criza creditelor va avea un impact asupra cresterii economice", a spus Berglof. "Am redus estimarea de crestere", a mai spus acesta, adaugand ca, in 2007, cresterea economica a zonei a fost in jur de 7%.

Berglof a mai spus ca tarile cu deficite de cont curent mari si cu o dezvoltare puternica a pietei creditelor sunt vulnerabile in fata unor atacuri speculative asupra pietelor.

Un economist din cadrul BERD, Alexander Lehmann, a declarat in cadrul aceluiasi briefing ca optiunile de refinantare ale bancilor din regiune vor fi ingradite in aces an.

Cu toate acestea, a adaugat ca "sunt putine motive de ingrijorare in legatura cu expunerea bancilor din Europa de Est la criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat".

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.