Benzina, marfa de lux in Romania. Vezi top 10 tari unde benzina e un "chilipir"

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 17:51
4187 citiri
Benzina, marfa de lux in Romania. Vezi top 10 tari unde benzina e un "chilipir"

Litrul de benzina a depasit pragul de 6 lei/litru in Romania, odata cu cresterea pretului la petrol, insa sunt unele colturi ale lumii unde costurile combustibilului nu sunt atat de ridicate.  Unele din aceste “rezervoare de gaz”  ofera subventii mari pentru a mentine preturile coborate. Iata unde poti gasi combustibil mai ieftin:

Egipt

Nu este membra OPEC, insa aici preturile la benzina sunt de 0,48 dolari /litru (1,82$/galon).

Egiptul se afla inca in mijlocul unei revolutii interne care ar putea limita accesul consumatorilor la livrarile de combustibil.

Emiratele Arabe Unite

Tara membra OPEC, Emiratele Unite furnizeaza benzina cu doar 0,46 $/litru (1,78$/galon).

Cu toate ca multe tari din Golf au trecut in ultima vreme prin perioade de instabilitati, Emiratele Unite, aici fiind incluse si Dubai si Abu Dhabi, au ramas stabile din punct de vedere politic.

Nigeria

Fiind membra OPEC, Nigeria este una din tarile detinatoare de petrol unde pretul benzinei variaza de la 0,44 $/litru (1,67$/galon).

Din pacate, tara ar putea ridica preturile la combustibil in cazul in care miscarile violente continua.

Brunei

Preturile la benzina variaza de la 0,38 $/litru (1,47$/galon), insa Brunei este  tara celei mai mari companii petroliere, Brunei Shell Petroleum Co.

Compania a crescut pretul petrolului brut la cel mai inalt nivel din ultimele 31 de luni si cu aproximativ 17% mai mare decat in luna februarie.

Algeria

Pretul combustibilului porneste de la 0,32 dolari/litru (1,21$/galon), fiind si tara membra OPEC.

Algeria a fost supusa unor proteste minore in comparatie cu vecinii din Africa de Nord. Stoparea exporturilor de petrol algerian ar duce la o explozie a preturilor petrolului la nivel mondial.

Qatar

Membra OPEC, Qatar vinde litrul de benzina cu 0,19 dolari (0,72$/galon)

Principalul importator de gaz din Qatar este Marea Britanie. De asemenea, Qatar este un puternic investitor in economia spaniola, prin investitiile bancare, dar si prin investitii in companii multinationale.

Libia

Membra OPEC, Libia vinde combustibilul cu doar  0,16 dolari/litru (0,64$/galon)

Tara se afla in prezent in mijlocul unui razboi civil, fapt care duce la limitarea productiei de petrol dar si a exporturilor.

Arabia Saudita

Tara regelui Abdullah vinde benzina cu 0,16 dolari/litru (0,61$/galon).

Arabii sunt ingrijorati de cresterea preturilor la petrol si de impactul acestora asupra economiei mondiale.

Iran

Membra OPEC, Iran vinde litru de combustibil cu 0,09 dolari/litru (0,37$/galon).

Ultimul buget al Iranului a fost calculat la pragul de 80 $ barilul de petrol, mult sub pretul actual.

Venezuela

Tara lui Hugo Chavez este considerata cea mai bogata in "aur negru". Aici, benzina este vanduta  cu 0,02 dolari/litru (0,09$/galon)

Membra OPEC, Arabia Saudita oferea pana de curand subventii uriase la pretul gazelor, insa are in vederea taierea acestora.

"La sfarsitul lui 2010, aveam un nivel de 217 miliarde de barili de petrol, iar in prezent, la inceputul acestui an, suntem deja in masura sa certificam 297 de miliarde de barili", declara in ianuarie ministrul Petrolului din Venezuela, Rafael Ramirez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#benzina, #pretul la combustibil, #preturile la benzina, #preturile la petrol, #tari exportatoare de petrol, #subventii la benzina, #cat costa un litru de benzina, #aur negru, #OPEC , #stiri Impact