Beneficiile economice ale UE, puse sub semnul intrebarii

Vineri, 09 Mai 2008, ora 18:08
1415 citiri
Beneficiile economice ale UE, puse sub semnul intrebarii

Este posibil ca beneficiile economice ale integrarii europene sa fi fost mult mai modeste decat sustin sustinatorii ei infocati, potrivit unui economist de renume care se intreaba in ce masura liberalizarea depinde de procesul politic, scrie Financial Times in editia din 9 mai.

Daca nu ar fi existat Uniunea Europeana, veniturile europenilor ar fi fost cu circa 5 procente mai reduse, afirma Barry Eichengreen, profesor la Universitatea din California, intr-o lucrare semnata alaturi de Andrea Boltho de la Universitatea Oxford. Aceasta inseamna ca UE a adus o importanta crestere a standardului de viata. Si, totusi, acest castig este considerabil mai mic decat se aprecia.

"In mod categoric, integrarea nu a fost un remediu pentru problemele economice ale continentului, asa cum pretind unii dintre sustinatorii acestui proces. Dar a adus unele beneficii", sustin cercetatorii.

Aceste rezultate au la baza ipoteza conform careia "este aproape sigur ca puterile economice ar fi dorit liberalizarea comertului, stabilizarea ratelor de schimb si simplificarea legislatiei in Europa" chiar si fara a crea institutiile care au dus la aparitia UE.

De exemplu, arata profesorul Eichengreen, cresterea comertului intraeuropean din anii 1960 a fost facilitata de cresterea economica rapida, precum si de inlaturarea barierelor comerciale ce stateau in calea pietei comune.

In mod similar, reformele din Statele Unite si Marea Britanie ar fi putut stimula guvernele europene sa continue liberalizarile pe care le incepusera in anii 1980 chiar si in lipsa programului UE privind crearea pietei unice.

Totusi, explica lucrarea citata, angajamentul pentru integrare pe care l-au presupus piata comuna si apoi Uniunea Europeana i-a ajutat pe politicieni sa depaseasca temerile fata de reforma si sa permita continuarea liberalizarii.

"Adesea 'Europa' a fost folosita pe post de scut impotriva opozitiei nationale fata de simplificarea legislatiei", releva studiul, adaugand ca, in lipsa pietei unice, ar fi fost greu de imaginat ca guvernele sa deschida achizitiile publice catre oamenii de afaceri straini sau sa recunoasca standardele si legislatiile nationale ale celorlalte state membre.

Autorii apreciaza ca desfiintarea barierelor comerciale la nivelul pietei comune a adus cele mai mari beneficii, crescand cu aproximativ cinci procente valoarea Produsului Intern Brut al celor sase state fondatoare ale Uniunii Europene - dar generand si unele pierderi ca urmare a unei politici agricole comune protectioniste.

Totusi, lucrarea apreciaza ca, pana acum, impactul general pe care l-a avut uniunea monetara, cel mai ambitios proiect al Europei, este "pozitiv doar intr-o maniera moderata" si estimeaza ca ar fi putut permite Italiei sa amane reformele care-i erau atat de necesare.