BCE introduce 175,5 miliarde euro pe piata, pentru a stabiliza pietele financiare

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 15:19
1118 citiri
BCE introduce 175,5 miliarde euro pe piata, pentru a stabiliza pietele financiare

Banca Centrala Europeana va injecta pe piata 175,5 miliarde de euro, cu scopul de a combate criza creditelor, ce continua sa afecteze bursele mondiale, care trec printr-o perioada de pierderi substantiale, informeaza cotidianul Les Echos.

Pe fondul continuarii turbulentelor bursiere, Banca Centrala Europeana a decis marti, 22 ianuarie, sa contribuie la stabilizarea pietelor financiare.

Institutia a imprumutat 175,5 miliarde de euro bancilor comerciale din zona euro, la o dobanda marginala de 4,16% si la o dobanda medie ponderata de 4,19%.

Aceasta operatiune va contribui la aplanarea tensiunilor de pe pietele monetare in cadrul carora bancile se refinanteaza.

BCE a indicat ca este gata sa ajute pietele monetare, in ciuda "unei rate a inflatiei relativ crescute, de peste 3%, ce ar trebui sa se mentina in lunile care urmeaza", a subliniat economistul sef al institutiei, Jurgen Stark, intr-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk.

"Vom analiza modul in care evolueaza rata inflatiei, si modul in care actorii de pe piata se adapteaza noilor conditii, urmand sa actionam in consecinta".

Economistul sef al BCE a afirmat ca "fundamentele economice" din Germania si din zona euro raman "sanatoase".

Acesta a facut referire la profitabilitatea companiilor, la rata mica a somajului si a nivelului scazut al datoriilor pe gospodarii, in comparatie cu cel al famililor americane.

Jurgen Stark a estimat ca pietele se afla la ora actuala "in mijlocul unei corectii", care trebuie sa continue "un timp".

Potrivit lui Stark, situatia ar trebui sa se clarifice atunci cand bancile vor publica datele lor anuale de aici pana la sfarsitul trimestrului.

Stark a regretat faptul ca institutiile financiare nu au fost mai transparente pana acum in ceea ce priveste impactul crizei creditelor din SUA asupra bilantului acestora.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.