Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE: economiile periferice din zona euro trebuie sa aplice reforme structurale

BCE: economiile periferice din zona euro trebuie sa aplice reforme structurale

Statele periferice din zona euro, precum Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, trebuie sa aplice reforme structurale pentru rezolvarea decalajelor intre performantele economice ale celor 16 state din regiune, a declarat Axel Weber, membru in conducerea BCE, potrivit Mediafax. 

Weber a afirmat intr-un discurs la Strasbourg ca majoritatea reformelor trebuie sa aiba loc in Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, unde persista deficitele de cont curent.

Majorarea salariilor si stimularea cererii interne in tarile cu excedente de cont curent, precum Germania, vor avea un impact scazut pentru echilibrarea situatiei, considera Weber, care detine si functia de presedinte al Bundesbank, banca centrala din Germania.


"Avand in vedere structura actuala a comertului, majorarea importurilor Germaniei cu 10% ar imbunatati balanta contului curent in Spania, Portugalia si Grecia cu numai 0,25%", a aratat Weber.


El a explicat ca motivele mai profunde ale dezechilibrelor sunt factori interni din tarile care inregistreaza deficite, astfel incat acestea trebuie sa actioneze.


Statele din sudul Europei, cu deficite bugetare mari, s-au confruntat in acest an cu o criza a datoriilor suverane si sunt nevoite sa se imprumute cu dobanzi mari.


Banca Centrala Europeana le-a cerut sa adopte reforme structurale pentru stimularea exporturilor si imbunatatirea competitivitatii, care s-a erodat in ultimii ani. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1045 ori
Citeste mai multe despreeconomii periferice zona euro reforme