Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BBC: Protest al angajatilor Companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, la Alba Iulia

BBC: Protest al angajatilor Companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, la Alba Iulia
BBC - Angajatii companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation au iesit in strada la Alba Iulia, in semn de protest fata de tergiversarea autorizarii si aprobarii proiectului minier de la Rosia Montana. Minerii acuza statul ca nu se implica in acest proiect, desi este actionar si are o cota parte din profitul noii investitii.

Oamenii se tem ca tergiversarea proiectului i-ar putea speria pe investitorii straini, iar ei si-ar putea pierde locurile de munca.

"Noi sustinem proiectul Rosia Montana, fiindca suntem mineri. Am fost disponibilizati, stim numai aia sa lucram: mineritul. Guvernantii Romaniei pentru cine se zbat? Pentru populatia din zona sau pentru altii straini, care au bani, normal? Dar vad ca noi... In tara asta cam asta este, pe mita. Ce rost are sa muncim? Unde sa mergem? Mergem in Spania, la ciuperci? /.../ nu este decat mineritul. Unde sa mergem? Ce sa facem?"

Reporter: Asa gandesc cei care mai lucreaza in minerit, la Rosia Montana. In mare parte fosti mineri, disponibilizati din cadrul exploatarilor miniere de stat, ei privesc acum ca pe o salvare proiectul de la Rosia Montana. Nu se gandesc la faptul ca o intreaga localitate va trebui stramutata. Nu se gandesc la riscurile de mediu sau ca vor lucra cu cianuri. Se gandesc doar ca au un loc de munca si familiile lor au zilnic pe masa o paine, tocmai datorita acestui proiect hulit. Asadar, pe minerii de la Rosia Montana ii intereseaza siguranta unui loc de munca si nu atat celelalte detalii legate de proiectul minier. Acesta este si motivul care i-a scos in strada, dupa cum spune presedintele sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu.

Cristian Albu: Zona Apusenilor se stie ca este o zona monoindustriala, nu exista alta alternativa, nu exista alte investitii. Avem un singur investitor care, de zece ani, incearca sa demareze aceasta investitie si, in continuare, se pun bete in roate, se incearca pe toate caile sa fie stopat. Noi, ca oameni ai muncii, incercam sa ne aparam dreptul de a munci, nu incercam sa facem altceva.

Reporter: Proiectul minier de la Rosia Montana pare sa aiba implicatii mult mai mari, care au depasit demult granitele Romaniei. Ungaria a devenit un factor activ, de care depinde viitoarea autorizare a proiectului. Ioan Albu, secretarul general al confederatiei sindicale Meridian, acuza Budapesta ca nu isi vede propriile probleme de mediu, insa se implica in cele din Romania.

Ioan Albu: Nu inteleg, totusi, sa stam cuminti, sa nu protestam fata de atitudinea Ungariei fata de acest proiect. Daca dansii se tem de eventualele efecte transfrontaliere pe care le-ar presupune un accident, in compensatie, daca vreti, am putea si noi sa vorbim despre centrala nucleara din Ungaria, vecina aproape de noi, de aici, de zona asta, care este deja iesita din functiune, la care statul ungar a facut demersuri la Bruxelles sa li se permita functioanrea in continuare. Austria a facut scandal, a facut galagie, iar Romania n-a comentat sub nici o forma, n-a spus nici un cuvant. Sa ne intrebam oare ca este rezultatul politicienilor UDMR-ului, sa ne gandim ca politicienii romani sunt atat de slabi?

Reporter: Sindicalistii din minerit sunt suparati pe guvern. Viorel Hutuleac, liderul Confederatiei Meridian in judetul Alba, spune ca membrii executivului se gandesc doar la ce pot castiga pentru ei si anturajul lor. Viorel Hutuleac il acuza, totodata, pe ministrul mediului, Attila Korodi, ca ar urmari interesele Ungariei.

Viorel Hutuleac: Interesele personale se vede deja ca incep sa apara pe tapet. Nu vreau sa spun ca dl Korodi urmareste interesul comunitatii maghiare si al Ungariei, dar asta este realitatea si o putem argumenta cu documente care au aparut deja si in presa si in afara Romaniei.

Reporter: Proiectul de la Rosia Montana este una dintre cele mai delicate probleme pentru autoritatile romane de mediu. Acestea trebuie sa decida daca proiectul are un impact asupra mediului si mai ales, daca procedeul de cianuratie propus pentru extractia aurului este periculos. Presiunea este imensa, daca ne gandim ca este vorba de exploatarea unui zacamant care contine peste 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, iar investitia ce ar urma sa se realizeze este de ordinul miliardelor de dolari.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1198 ori