Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BBC: Explicatiile ministrului mediului, Attila Korodi, si reactia directorului de comunicare al companiei RMGC fata de decizia de suspendare a procesului de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana

BBC: Explicatiile ministrului mediului, Attila Korodi, si reactia directorului de comunicare al companiei RMGC fata de decizia de suspendare a procesului de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana
BBC, 13 septembrie 2007 - Ministerul Mediului a anuntat ca procesul de autorizare al proiectului minier de la Rosia Montana a fost suspendat pe termen nelimitat. Ministerul si-a motivat decizia prin faptul ca asteapta stabilirea de catre instanta a validitatii certificatului de urbanism. Oficialii Ministerului Mediului considera ca certificatul este nul din cauza ca nu mai corespunde legislatiei in vigoare. Proiectul Rosia Montana a inceput in urma cu zece ani si este contestat de mai multe organizatii neguvernamentale din tara si strainatate. Ce inseamna, de fapt, oprirea procesului de autorizare si cum a explicat ministrul mediului aceasta decizie?

Reporter: Spuneam ca motivul principal pentru care ministrul mediului a oprit procesul de autorizare este faptul ca certificatul de urbanism nu este valid. Ultimul certificat de urbanism pentru proiectul Rosia Montana a fost eliberat la sfarsitul lunii iulie, insa, la inceputul lunii august a fost modificata legea privind contenciosul adminsitrativ. Potrivit acestor modificari, orice act normativ, orice act administrativ care are acelasi continut cu cel suspendat de instanta se declara suspendat de drept, iar certificatul de urbanism pentru Rosia Montana a fost suspendat pana acum de doua ori in instanta. In prezent, exista pe rol un al treilea proces cu acelasi obiect. Ministrul mediului Attila Korodi a explicat de ce certificatul de urbanism ar trebui sa corespunda noii legi, desi aceasta a fost emisa dupa eliberarea celui de al treilea certificat.

Attila Korodi: Certificatul de urbanism, fiind un act administrativ care produce efecte in timp, este obligatoriu sa /.../ aplici noua lege la actul administrativ care a fost emis. Un certificat de urbanism isi produce efectele pana cand toate autorizatiile care se cer pe langa certificat de urbanism se aduc si se intruneste conditia ca sa fie un document final. Asta inseamna ca isi exercita in timp efectele.

Realizator: Pana cand va fi suspendat procesul de autorizare a proiectului minier?

Reporter: Nu se poate vorbi de un termen clar. Teoretic, pana la pronuntarea instantei. Asta inseamna ca proiectul Rosia Montana, inceput in urma cu zece ani, asa cum spuneai si tu, este practic blocat, asta in conditiile in care compania romano - canadiana de la Rosia Montana a facut deja investitii seriose in zona, numai daca luam in calcul faptul ca a cumparat cea mai mare parte a locuintelor din localitatea Rosia Montana.

Realizator: In ultima perioada, din zona PNL partid aflat la guvernare si a PSD s-a cerut oprirea proiectului. Nu mai tarziu decat ieri, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a cerut desecretizarea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation. Cum a comentat ministrul mediului, Attila Korodi, aceste critici?

Reporter: Ministrul mediului a spus ca decizia ministerului privind acordarea avizelor de mediu nu va fi influientata de comentariile politice. El a precizat ca ministerul va lua o decizie tehnica, si nu una politica, chiar daca cele mai multe critici au venit din partea PNL, principalul partid aflat la guvernare. Cat priveste desecretizarea contractului, Attila Korodi a declarat ca avem de-a face cu un proiect aflat in dezbatere publica si ca nu s-ar impune publicarea contractului. Oricum, o decizie in acest sens ar trebui sa ia Agentia de Resurse Minerale, care este parte in contract. Recent, intr-un interviu la BBC, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca este posibil ca in contractul cu compania canadiana sa fie un paragraf care sa prevada ca statul roman este obligat sa plateasca despagubiri catre Gold Corporation daca aceasta nu va primi autorizatiile necesare pentru a functiona. Si tocmai pentru a lamuri acest aspect, dar si altele s-a cerut desecretizarea contractului.

Realizator: Care este insa reactia companiei Rosia Montana Gold Corporation la decizia Ministerului Mediului, am intrebat-o pe Cristina Merrill directorul de comunicare al companiei.

Cristina Merrill: Suntem extrem de dezamagiti. Actiunea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile de a suspenda procesul de evaluare al impactului asupra mediului, care a inceput in mai 2006, aceasta actiune pare o totala descondiderare a regulilor juridice romanesti, prin aplicarea reatroactiva a unei legi aparute in august 2007. Certificatul de urbanism pentru proiectul Rosia Montana este un certificat valabil si, mai mult decat atat, nu este obligatoriu, fiind doar un document informativ.

Realizator: Inteleg ca este vorba, de fapt, de doua certificate de urbanism, unul atacat si ulterior vi s-ar fi eliberat un al doilea certificat de urbanism.

Cristina Merrill: Da, dar noi vorbim acum de un certificat care a fost suspendat si pe baza caruia s-a decis aceasta suspendare a proiectului. Noi insa avem un certificat valabil. Speram ca ministerul va analiza foarte atent aceasta situatie, o va remedia cel putin in cel mai scurt timp posibil si va relua procesul de autorizare de mediu a proiectului Rosia Montana.

Realizator: Ce ar urma sa faceti? Aveti vreo cale de apel, de atac?

Cristina Merrill: Deocamdata doar va spun reactia noastra, momentan, si o sa va informam cand suntem gata sa anuntam.

Bloombiz

(Sursa: Rador)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1244 ori