Bancile au imprumutat de la BCE peste 440 miliarde euro

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 16:38
1395 citiri
Bancile au imprumutat de la BCE peste 440 miliarde euro

Bancile din zona euro au primit miercuri finantare in valoare de 442 miliarde euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), in credite pe 12 luni, primele operatiuni la un an realizate de institutie si cea mai mare injectie de capital din istorie, relateaza Reuters, informeaza NewsIn.

Masivul imprumut, acordat la o dobanda fixa de 1%, este cel mai recent pas in eforturile facute de BCE pentru a spori lichiditatea si pentru a reduce impactul crizei din piata financiara.

Nivelul total al creditelor a depasit estimarea medie a analistilor, de 300 miliarde euro, previziunile variind intre 60 si 650 miliarde euro, potrivit unui sondaj Reuters. Valoarea a depasit fostul record stabilit de BCE in decembrie 2007, de 348,6 miliarde euro.

Imprumutul reprezinta circa 70% din operatiunile de infuzie de capital realizate de BCE si 5% din produsul intern brut al zonei euro, iar analistii sustin ca aportul masiv de finantare va determina scaderea dobanzilor.

"Este o oferta extrem de generoasa din partea BCE, pe care nu o observam la alte banci centrale. Este o masura ce ar trebui sa duca la scaderea dobanzilor Euribor", a declarat Julian Callow, analist in cadrul Barclays Capital.

"Totul este pentru a da bancilor incredere in structura datoriilor, pentru a ne asigura ca vor continua sa acorde credite", a mai spus acesta.

Dobanzile la imprumuturile interbancare au ajuns deja a un nivel minim record la anumite scadente, dobanda interbancara la imprumuturile pe 12 luni ajungand miercuri la 1,570%, fata de nivelul maxim de 5,5% in luna octombrie.

Oferta de finantare la 12 luni a redus cererea de finantare la trei luni sau de alte operatiuni pe termen scurt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #BCE, #miliarde, #euro , #stiri Impact