Aprecierea valutelor est-europene a contracarat scumpirea petrolului

Marti, 24 Iunie 2008, ora 09:32
1062 citiri
Aprecierea valutelor est-europene a contracarat scumpirea petrolului

Aprecierea valutelor emergente din Europa Centrala si de Est i-a protejat pe consumatori fata de scumpirea petrolului, in contextul in care populatia altor tari cere guvernelor sa controleze valul de scumpiri, relateaza, luni, Reuters. Preturile din Polonia, Cehia si Ungaria au crescut pana la niveluri nemaiatinse in ultimii ani, ceea ce a determinat autoritatile de politica monetara din aceste tari sa urce dobanda cheie. Totusi, cresterea economica accentuata i-a determinat pe investitori sa faca plasamente in coroane cehesti, zloti si forinti, contribuind la atenuarea problemelor inflationiste.


Scumpirea petrolului la niveluri record a atras o serie de proteste, din Spania si Grecia pana in Israel si Nepal, deoarece fermierii, camionagii si studentii se plang ca tendinta de scumpire a titeiului inrautateste situatia economica a acestor tari.


Totusi, aprecierea coroanei cehesti si a celei slovace, a zlotului polonez si a forintului ungar au creat o situatie diferita pentru aceste tari.


Nu numai ca aceste valute au urmat tendinta euro, care s-a apreciat cu 6% fata de dolar de la inceputul anului incoace, dar au castigat teren fata de moneda unica europeana cu circa 3%, in medie, ceea ce marcheaza aproape o dublare a castigurilor monedelor din tarile est-europene fata de dolar.


"Datorita aprecierii coroanei, impactul scumpirii petrolului a fost eliminat treptat", a declarat premierul Cehiei, Mirek Topolanek, pentru revista Ekonom, arata Reuters.


"Vestea proasta este insa ca preturile cresc si vor creste in continuare daca nu se vor gasi noi rezerve de titei", a adaugat premierul ceh.


Nivelul general al preturilor din Europa Centrala a crescut din cauza majorarii salariilor, care a sustinut o extindere a cererii de consum si a majorarii preturilor adminstrate.


Plutind deasupra furtunii


Daca pretul benzinei a fost tinut sub control, pretul motorinei vandute pe piata est-europeana a urmat tendinta globala de scumpire.


Astfel, contractorii ungari din constructii au cerut guvernului sa ia masuri dupa creseterea preturilor cu 13%, de la 1 ianuarie pana in prezent. Motorina vanduta in Polonia s-a scumpit cu 27% in decurs de un an, iar camionagii cer actiuni concrete.


Protestele din aceste tari au avut, totusi, proportii reduse compartiv cu acelea din tari ca Nepal, unde protestatarii au dat foc unor automobile si s-au confruntat cu politia, cerand taxe mai mici pentru transportul studentilor.


Inflatia anuala din Ungaria a fost de 7% in mai, iar indicele preturilor de consum din Polonia, situat la 4,4%, depaseste cu 2,5% nivelul tintit de banca centrala. Analistii spun ca autoritatile de politica monetara din ambele tari ar putea continua sa urce dobanda de politica monetara.


In pofida cresterii accentuate a preturilor, analistii spun ca atitudinea conumatorilor, care par sa se complaca in aceasta situatie, nu inseamna ca acestia s-au 'culcat pe o ureche', ci mai degraba ca sunt obisnuiti cu o inflatie accentuata.


Multe dintre aceste tari s-au confruntat cu cresteri anuale ale preturilor de cel putin 5% in ultimii 20 de ani si cu scumpiri ce atinsesera niveluri ridicate in anii '90, imediat dupa caderea comunismului.


Scumpirile nu sunt determinate doar de pretul petrolului


Exista si exceptii. Astfel, moneda romaneasca nu a avut o evolutie la fel de sustinuta precum cea a altor valute din regiune iar leul s-a apreciat fata de dolar cu doar 2,62% de la 1 ianuarie pana in prezent.


Preturile combustibilului in benzinariile Rompetrol au avansa cu 53-63% fata de nivelul de acum un an, mai ales din cauza majorarii accizelor.


"Bineinteles ca scumpirile ma afecteaza, dar ce pot sa fac?", a declarat, pentru Reuters, Florina Anita, o soferita de taxi, in varsta de 39 de ani. "Bine, mariti preturile, dar cresteti si salariile", a opinat Florina Anita.


Economistii spun ca motivul de ingrijorare al taximetristei citate - salariile si alte efecte secundare - reprezinta unul dintre cele mai mari pericole actuale.


In tara vecina, leva bulgareasca este strans legata de evolutia euro, ceea ce inseamna ca aprecierea monedei unice europene a sustinut oarecum moneda Bulgariei, dar nu are aceleasi avantaje ca valutele tarilor din centrul Europei.


Desi aprecierea valutelor a protejat tarile central-europene de impactul scumpirii petrolului, alte influente, inclusiv o scumpire a alimentelor pe plan international, i-a pus in defensiva pe consumatori.