APIA: Piata auto se va revigora spre finalul anului

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 16:29
1580 citiri
APIA: Piata auto se va revigora spre finalul anului

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) estimeaza o usoara revigorare a pietei auto din Romania la finalul anului, urmand sa ajunga la un volum de circa 110.000 de unitati, cu conditia mentinerii neschimbate a cadrului legislativ, conform NewsIn.

"Pe baza evolutiilor din ultimele luni, mentinem pentru sfarsitul anului (T4) estimarea noastra, privind o usoara revigorare a pietei, cu conditia mentinerii neschimbate a cadrului legislativ (taxa, 'Rabla', TVA), cu un volum total (autoturisme si vehicule comerciale) de circa 110.000 unitati", se mentioneaza intr-un comunicat al APIA.

In ceea ce priveste segmentul autoturismelor, reprezentantii APIA au luat in calcul o reactie mai buna a potentialilor cumparatori fata de oportunitatea Programului de innoire al parcului auto - "Rabla", care este "incert deocamdata anul viitor", dar si de oferta diversificata si generoasa a majoritatii distribuitorilor de autovehicule.

Potrivit APIA, vanzarile de autoturisme au scazut in august cu 13,5% fata de luna anterioara, la 7.801 unitati. Daca se adauga vehiculele comerciale si autobuzele, vanzarile totale de autovehicule s-au diminuat in august cu 14,4% fata de luna anterioara, la 8.913 unitati.

"Prin traditie, august este cea mai slaba luna din an, atunci cand vorbim de vanzarile totale de autoturisme. Nu este si cazul in 2011. Astfel, dupa sapte luni in care evolutia generala a pietei auto a dezamagit asteptarile majoritatii distribuitorilor de autovehicule (in special pe cei de autoturisme), gasim totusi in august (si chiar in iulie) elemente care pot induce o doza de optimism (extrem de moderat totusi) pentru perioada urmatoare. Cifrele pe ultimele doua luni fac ca scaderile inregistrate la sfarsitul lunii iunie (de exemplu -18,7% la autoturisme) sa fie acum semnificativ mai mici", se mai spune in comunicat.

Reprezentantii APIA sustin ca printre cauzele care au dus la scaderea pietei ar fi si "accesul precar la surse de finantare pentru achizitia de autovehicule al marii majoritati a populatiei".

"Acesta va deveni si mai dificil in conditiile limitarii la cinci ani a duratei creditelor pentru autovehicule (conform proiectului de Regulament al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice)", se mai arata in comunicat.

Potrivit APIA, clasele A-C in care se regasesc autoturisme cu preturi relativ mici, dar cu volume importante, reprezentand 2/3 din piata, inregistreaza scaderi cuprinse intre 4 si 22%, in timp ce clasele care includ autoturisme cu preturi ceva mai mari, inclusiv premium sau SUV, inregistreaza cresteri procentuale de doua cifre, intre 22% si 69%.

"Un impact pozitiv asupra vanzarilor il avem insa de la Programul de innoire a parcului auto (Rabla), chiar daca si acesta este sub asteptarile pietei. Oricum, s-au achizitionat pana acum (sfarsitul lunii august) prin program circa 21.500 de autovehicule noi (in special autoturisme), ceea ce reprezinta aproximativ 36% din totalul vanzarilor (51% in 2010, la un volum de peste 35.000 de automobile)", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii APIA sustin ca taxa de poluare a reusit sa echilibreze intr-o oarecare masura raportul dintre autoturismele noi si cele second-hand. Asfel, daca in 2010 inmatricularile de autoturisme noi reprezentau 33,8% din total, anul acesta procentul a crescut la 45,5%.

Vanzarile de autoturisme au scazut in primele opt luni cu 11,9% fata de aceeasi perioada din 2010, la 60.051 unitati, in timp ce in august declinul a fost de 13,5% fata de luna anterioara, la 7.801 unitati.

Daca se adauga vehiculele comerciale si autobuzele, vanzarile totale de autovehicule au scazut in primele opt luni fata de acelasi interval din 2010 cu 7,9%, la 69.994 unitati.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#auto, #autoturism, #masina, #piata auto, #vanzare masina , #stiri Impact