Anularea programului Euro 200 ar afecta atat elevii, cat si piata de IT

Marti, 30 Iunie 2009, ora 17:14
1889 citiri
Anularea programului Euro 200 ar afecta atat elevii, cat si piata de IT

Producatorii si distribuitorii de echipamente IT considera ca abandonarea programului prin care Ministerul Educatiei sustinea financiar achizitionarea de calculatoare pentru elevii fara posibilitati materiale va afecta atat educatia copiilor din familiile sarace, cat si piata IT.

"Consideram ca aceasta decizie va avea un impact negativ atat in plan economic si social, in primul rand asupra beneficiarilor programului, tinerii cu venituri modeste, cat si asupra pietei de IT per ansamblu si nu in ultimul rand, asupra nivelului de taxe si impozite colectate la bugetul de stat", a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (APDETIC), intr-o scrisare deschisa trimisa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Prin programul "Euro 200", in perioada 2004-2008, peste 150.000 de tineri au beneficiat de cupoane de 200 euro pentru achizitionarea de calculatoare personale. Cei mai multi dintre ei traiesc in mediul rural, unde educatia tehnologizata a patruns foarte greu sau deloc.

Producatorii si distribuitorii de echipamente IT subliniaza ca fara acest ajutor elevii fara posibilitati nu vor mai avea acces la tehnologia actuala, in conditiile in care tara noastra inca se pozitioneaza in urma celorlalte tari europene la indicatorul "numar de calculatoare la mia de locuitori".

Mai mult, APDETIC atrage atentia si asupra faptului ca in contextul actualei crize economice, in care numarul de calculatoare desktop vandute in 2009 a scazut la 30%, 47 mii unitati in trimestrul 1/2009 fata de 154 mii unitati in trimestrul 1/2008), Programul Euro 200 ar putea contribui la revenirea temporara a pietei per ansamblu, mai ales in lunile de vara.

"Suspendarea programului Euro 200 ii va afecta pe producatorii si distribuitorii de echipamente IT, iar faptul ca ei vor ramane cu stocuri de marfa va genera pierderi greu de suportat in acest an marcat de criza.

In conditiile in care programul va fi suspendat, resursele financiare suplimentare la care au apelat distribuitorii, pentru a putea sustine termenele de plata implicate de program, se vor transforma in pierderi", se mai arata in scrisoarea APDETIC.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a anuntat, saptamana trecuta, ca intentioneaza sa renunte la mai multe programe sociale, printre care "Euro 200", prin care se ofereau cate 200 de euro pentru achizitionarea unui calculator tinerilor din familii sarace, si "Cornul si laptele", prin care elevii din ciclul preuniversitar primeau o gustare gratuita la scoala.

#anulare, #euro, #program, #euro 200, #elevi, #it, #piata, #calculatoare, #educatie , #stiri Impact