ANRE: Preturile reglementate pentru consumatorii noncasnici vor fi eliminate treptat

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 15:34
1385 citiri
ANRE: Preturile reglementate pentru consumatorii noncasnici vor fi eliminate treptat

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va elimina treptat preturile reglementate la electricitate si gaze naturale platite de consumatorii noncasnici, pentru ca Romania sa evite declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana (CE), informeaza Mediafax.

"In vederea evitarii declansarii procedurii de infringement si a alinierii la directivele europene in domeniu, Romania trebuie sa stabileasca un plan de actiune realist - o foaie de parcurs - catre o piata competitiva, fara reglementarea preturilor la consumatorii noncasnici si etapizarea eliminarii acestora", a comunicat miercuri ANRE, la solicitarea Mediafax.

In categoria consumatorului noncasnic sunt incluse persoanele fizice sau juridice care folosesc gazele sau electricitatea si in alte scopuri decat necesarul de consum propriu.

Pietele gazelor si energiei electrice au fost deschise total la 1 iulie 2007.

Prin aceasta masura orice consumator are posibilitatea de a negocia preturile cu furnizorii.

Potrivit ANRE, si alte state europene mentin inca preturile reglementate la consumatorii noncasnici.

"Prin instiintarea transmisa Romaniei, Comisia Europeana constata ca se aplica in continuare preturi reglementate pentru consumatorii noncasnici, situatie incompatibila cu prevederile directivelor", potrivit ANRE.

Astfel, ANRE va plati 600.000 de euro pentru doua studii care sa identifice efectele eliminarii tarifelor reglementate la gaze si energie electrica si termica, precum si gradul de suportabilitate a consumatorilor.

Comisia Europeana a transmis autoritatilor de la Bucuresti, la 26 iunie 2009, o instiintare de punere in intarziere pentru transpunerea in legislatia nationala a directivelor privind normele comune pentru piata de electricitate si gaze.

"In acest sens, Ministerul Economiei si ANRE considera necesara realizarea unui studiu de evaluare a impactului eliminarii preturilor reglementate la consumatorii noncasnici, care sa asigure adoptarea tuturor masurilor ce se impun in vederea transpunerii directivelor europene, dar si identificarea celor mai potrivite metode de minimizare, reducere sau compensare a posibilelor efecte negative", se mai arata in raspunsul ANRE.

De asemenea, pentru eliminarea treptata a preturilor reglementate, autoritatile au in vedere si completarea legislatiei in vigoare.

#anre, #preturi, #electricitate, #gaze, #consumatori , #stiri Impact