ANRE: Pretul energiei electrice ramane neschimbat

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 17:54
1533 citiri
ANRE: Pretul energiei electrice ramane neschimbat

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca preturile energiei electrice pentru consumatorii casnici si cei industriali sa ramana neschimbate, de la 1 iulie, a declarat miercuri Agentiei NewsIn presedintele ANRE, Petru Lificiu.

Pe 5 mai, Petru Lificiu anuntase ca este posibila o ieftinire a electricitatii, de la 1 iulie, nu doar pentru gazele naturale.

"Pe parcursul lunilor mai si iunie, autoritatea a analizat si a luat in calcul mai multi factori.

A centralizat solicitarile operatorilor din furnizare si distributie, a facut o estimare a conditiilor actuale de pe piata, a tinut cont de scaderea consumului in primele cinci luni ale anului si de evolutia productiei la diferite tipuri de centrale (hidro, carbune, nuclear), s-a luat in calcul evolutia incasarilor companiilor, dar si preturile combustibililor", a precizat Petru Lificiu.

Potrivit presedintelui ANRE, s-a structurat dimensiunea reducerilor posibile, s-a calculat impactul reducerilor la consumatori si, totodata, autoritatea a previzionat pretul la combustibili pe urmatoarele sase-noua luni, care va fi in crestere, precum si evolutia consumului intern de energie.

"Impactul economic al unei posibile reduceri era nesemnificativ. Si am evitat posibile dezechilibre in lant", a adaugat Lificiu.

De asemenea, presedintele ANRE a afirmat pe 23 iunie, prezent la un eveniment in Suceava, ca autoritatea are in calcul trei programe ce prevad o posibila reducere de cateva procente a pretului la electricitate, pentru cele trei categorii de consumatori, de inalta tensiune, tensiune medie si joasa tensiune.

Gazele s-au ieftinit cu 5%, incepand cu 1 iulie, pentru toti consumatorii.

Energia electrica de inalta tensiune alimenteaza circa 100 de companii mari din industrie, cu tensiune medie sunt alimentati aproximativ 14.000-15.000 de agenti economici si 100.000 de consumatori casnici, iar alte opt milioane de casnici, prin joasa tensiune.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor. 

#consumatori, #energie, #gaze , #stiri Impact