ANL a receptionat de la inceputul anului 482 de locuinte

Marti, 24 Mai 2011, ora 16:00
1540 citiri
ANL a receptionat de la inceputul anului 482 de locuinte

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a receptionat de la inceputul anului 482 de locuinte, dintr-un total de 4.820 aflate in diverse stadii de executie, a declarat marti Romeo Dragan, directorul general adjunct al institutiei, la o conferinta, transmite Mediafax.

"Anul trecut, ANL a receptionat 2.501 locuinte, iar in intervalul 2001-2010 au fost finalizate 27.590 de unitati", a precizat Dragan, in cadrul unei conferinte organizate de "Ziarul Financiar".

El a adaugat ca pretul de constructie este de 380 euro pe metru patrat, fara TVA, conform unui standard aprobat de guvern.

Potrivit sursei citate, pretul la care pot fi achizitionate in prezent locuintele construite in cadrul programului de inchiriere pentru tineri este 448 euro pe metru patrat, cu TVA, iar pana in prezent au fost vandute 57 de locuinte.

Oficialul a spus ca, desi cererea este scazuta in prezent, exista si exceptii, precum Cartierul Brancusi din Capitala, unde au fost depuse din partea chiriasilor cereri pentru achizitia a 30% din cele 1.680 de locuinte.

Dragan a aratat ca, dupa finalizarea locuintelor de catre ANL, unitatile locative intra in patrimoniul primariilor, iar in prezent unele dintre acestea au majorat nivelul chiriilor.

Prin Legea 89/2008 s-a prevazut vanzarea locuintelor, iar ulterior prin OUG 14/2010 s-a stabilit ca apartamentele sa poata fi cumparate de chiriasii acestora dupa un an de inchiriere neintrerupta, fata de trei ani, cat era specificat anterior.

Prezent la eveniment, presedintele si cel mai mare actionar al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP), Dan Ioan Popp, a afirmat ca standardele de cost pentru constructiile ANL au o tenta de manipulare, inducand ideea ca sunt unanim acceptate.

"Se creeaza o asteptare sociala care nu este sustenabila pe piata", a spus seful Impact.

La randul sau, Alexandros Ignatiadis, directorul general si actionar al companiei de constructii Octagon Contracting & Engineering, a afirmat ca este nevoie de instituirea unor standarde sau clase pentru locuinte, la fel cum exista pentru cladirile de birouri, pentru a avea o piata rezidentiala functionala.

El a criticat programul ANL si a afirmat ca statul ar trebui "sa stea in banca lui".

"Cineva din domeniul politicii acorda contractele de constructie, iar in a doua faza tot statul hotaraste cine primeste aceste apartamente", a spus el.

#anl, #locuinte, #receptionare anl, #vanzare locuinte , #stiri Impact