Analisti: Euro n-a depasit cea mai dificila perioada, criza se va extinde

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 14:19
1655 citiri
Analisti: Euro n-a depasit cea mai dificila perioada, criza se va extinde

Euro a avut in acest an cea mai slaba evolutie dupa 2005, iar tendinta negativa va continua in 2011, in conditiile in care criza datoriilor suverane are impact asupra cresterii economice, considera analisti in piete valutare citati de Bloomberg, anunta Mediafax.

Standard Chartered, care a realizat cele mai exacte estimari de-a lungul a sase trimestre incheiate pe 30 septembrie, anticipeaza ca euro s-ar putea deprecia la sub 1,2 dolari pe unitate, pana la jumatatea lui 2011, de la circa 1,33 dolari pe unitate in prezent.

Westpac Banking, pe locul al doilea in functie de precizia prognozelor, anticipeaza o evolutie "greoaie" a euro, in timp ce Wells Fargo a retrogradat perspectiva monedei unice, la sfarsitul saptamanii trecute.

Euro a inregistrat prima crestere saptamanala dupa 5 noiembrie, dar avansul ar putea fi de scurta durata, din cauza temerilor ca dupa Grecia si Irlanda, alte state vor avea nevoie de sustinere financiara.

Banca Centrala Europeana a amanat saptamana trecuta retragerea masurilor de stimulare economica si a intensificat achizitiile de obligatiuni suverene, dupa ce spreadul obligatiunilor spaniole si italiene fata de cele germane a atins maximul de la infiintarea euro.

"Problemele din Irlanda, Portugalia, Spania si alte tari vor continua. Problema fundamentala este ca aceste tari au datorii, deficite bugetare si de cont curent mari, nu au monede proprii si nu pot reduce dobanzile. Singura cale prin care pot iesi din aceasta situatie este prin recesiune profunda", a declarat Callum Henderson, sef al departamentului de cercetare in domeniul valutar al Standard Chartered in Singapore.

Deficitul bugetar al Irlandei va atinge in acest an peste 32% din PIB, iar in Spania de 9,3%.

In Portugalia, datoriile totale vor atinge in acest an aproape 83% din PIB, fata de 76% din PIB in 2009, potrivit datelor Comisiei Europene.

In urma cu numai o luna, euro a atins 1,4282 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ianuarie, dupa speculatii ca Rezerva Federala a Statelor Unite va cumpara titluri ale Trezoreriei, in valoare de 600 miliarde de dolari, pentru sustinerea economiei prin suplimentarea lichiditatilor.

Aceste temeri sunt acum depasite de posibilitatea ca avansul economic din Europa sa incetineasca anul viitor in urma masurilor de austeritate pentru reducerea deficitelor bugetare.

John Taylor, presedinte al FX Concepts, cel mai mare fond de hedging cu investitii in valuta, considera ca va trece timp pentru rezolvarea situatiei Europei, el anticipand ca unele state ar putea renunta la moneda unica.

"Tarile mai puternice trebuie sa spuna: Destul baieti, afara din zona euro", a spus Taylor, adaugand ca riscul ca Spania si Italia sa aiba probleme va slabi moneda unica.

Economia zonei euro ar putea creste anul viitor cu 1,4%, iar in Statele Unite cu 2,5%, potrivit estimarilor a 20 de analisti intervievati de Bloomberg.

Saptamana trecuta, euro a urcat cu 1,3% fata de dolar, dar a scazut cu 5,6% dupa 4 noiembrie.

De la inceputul acestui an, moneda unica s-a depreciat cu 6,7%, dupa un avans de 2,51% in 2009. Westpac anticipeaza ca euro s-ar putea deprecia la 1,2650-1,2670 dolari pe unitate in decurs de o luna.

Ulterior, achizitiile de obligatiuni ale Fed ar putea exercita presiuni asupra monedei americane. Astfel, cursul euro ar putea ajunge la 1,35 dolari pe unitate in martie si la 1,38 dolari pe unitate in iunie. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#criza, #datorii, #economie, #euro, #situatie, #tari , #stiri Impact