Am un obiectiv profesional. Cum procedez?

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 11:10
6497 citiri
Am un obiectiv profesional. Cum procedez?

Potrivit unor cercetari recente, aproximativ jumatate din populatia lumii isi face planuri in aceasta perioada pentru noul an. Si, desigur, mai mult de jumatate de acesti indivizi isi uita planurile si dorintele in primele sase luni ale anului.

Daca doresti sa-ti imbunatatesti situatia profesionala in 2010, conceperea unui plac este cruciala. Oamenii care procedeaza astfel au de 10 ori mai multe sanse sa-si atinga obiectivele, in comparatie cu cei care nu intocmesc nici un plan, insa tipul de plan si modalitate de a-l pune in practica sunt factori importanti care conditioneaza fidel succesul pe care il vei avea in acest an.

Iata sase sugestii despre cum te poti pune in miscare in directia potrivita, recomandate de CareerBuilder si CNN.

1.    Planifica

Problema cu planurile de inceput de an este ca oamenii le fac sub impulsul momentului si, odata cu trecerea primelor zile ale anului, isi pierd rapid entuziasmul si motivatia.

In schimb, gandeste-te la planurile tale, la obiectivele pe care vrei sa le atingi timp de cateva zile sau chiar saptamani, apoi noteaza-ti raspunsurile la urmatoarele intrebari: Ce urmeaza sa faci, ce pasi vei face pe parcursul anului si cum te va ajuta punerea in practica a acestui plan sa-ti imbunatatesti cariera in 2010?

2.    Stabileste-ti mici obiective

Exista multe teorii despre cum sa-ti stabilesti obiectivele, insa multi recomanda abordarea SMART, pentru identificarea obiectivelor Specifice, Masurabile, posibil de Atins, Relevante si care se pot atinge intr-un interval exact de Timp.

De exemplu, in loc sa-ti propui un scop vag, precum “sa-mi schimb cariera”, care oricum pare coplesitor si este destul de inalt situat, ar fi mai indicat sa iti propui ceva mai concret si mai usor de gestionat, cum ar fi “sa realizez 10 interviuri informationale in domeniul marketingului pana in luna iunie.”

“Sparge” obiectivele mari in obiective mai mici, pe care sa le atingi intr-un timp mai scurt, astfel incat sa nu te coplesesti singur, impartindu-ti atentia in prea multe directii.

3.    Intocmeste o lista cu lucruri pe care vrei sa le faci

Cand suntem ocupati si obositi si facem tot ce putem pentru a tine pasul cu responsabilitatile de zi cu zi, obiectivele pentru dezvoltarea carierei sunt prioritatile la care renuntam, in mod tipic, cel mai repede.

Asigura-te ca nu permiti ca acest lucru sa se intample, realizand o lista de obiective in fiecare saptamana. Chiar daca un obiectiv nu este atins in intervalul de timp stabilit initial, continua sa-ti notezi pasii urmatori pana cand vei ajunge realmente sa-i faci.

4.    Ofera-ti o recompensa

In momentul in care atingem un obiectiv minor sau unul major, tendinta este sa ne ingropam deja in urmatorul lucru pe care il avem de realizat. Totusi, retine ca activitatea ta profesionala este un maraton si, pentru a tine pasul, trebuie sa recunosti si sa sarbatoresti micile succese de care ai parte pe parcursul cursei.

Iesi in oras cu prietenii, fa-ti o programare la un salon de masaj sau cumpara-ti bilete la teatru. Incorporeaza aceste recompense in lista cu “lucruri pe care vrei sa le realizezi”, astfel incat sa te motiveze si sa te impinga putin de la spate, pentru a ajunge mai usor la final.

5.    Tine-ti la curent prietenii si familia

Asigura-te ca dai sfoara-n tara si ca iti verbalizezi cum se cuvine planurile tale profesionale si obiectivele asociate cu acestea. Spune-le celor drag ca ai dori sa ti se aminteasca frecvent cat de mult iti doresti sa atingi obiectivele respective si sa te traga de maneca daca te vad ca te abati de la drum.

Vorbeste despre aceste obiective pe site-urile de social media, astfel incat contactele tale virtuale sa te poata incujara. Te ajuta si iti vine in ajutor faptul ca o retea de oameni te sprijina si se asteapta sa-ti duci la bun sfarsit planurile.

6.    Ia in considerare consecintele

Cand motivatia ta incepe sa paleasca, priveste inapoi si aminteste-ti de ce ti-ai facut acele planuri. Cum te vei simti cand vei ajunge in decembrie 2010 si vei realiza ca nu ai facut nici un progres din punct de vedere profesional? Va avea acest lucru un impact negativ asupra vietii tale?

De fiecare data cand esti tentat sa-ti amani treaba pentru o alta luna, gandeste-te la toate satisfactiile de care vei avea sigur parte daca esti perseverent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obiectiv cariera profesie profesional manager plan an nou succes , #stiri Impact