Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BENTEX - "Benchmarkingul tehnologiei si al managementului in industria textila din Europa"

BENTEX - "Benchmarkingul tehnologiei si al managementului in industria textila din Europa"
BENTEX este un proiect finantat partial de Comisia Uniunii Europene, Directoratul General Cercetare si are ca scop sprijinirea IMM-urilor din sectorul textil in exploatarea oportunitatilor cercetarii oferite de Programul Cadru 5 - BENTEX este un proiect finantat partial de Comisia Uniunii Europene, Directoratul General Cercetare si are ca scop sprijinirea IMM-urilor din sectorul textil in exploatarea oportunitatilor cercetarii oferite de Programul Cadru 5 - PC5, prin crearea unei baze de date specializate care sa cuprinda informatii critice despre managementul tehnologic in cadrul companiilor din industria textila.
Romania participa la PC 5, in calitate de stat asociat la program, ca si Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Elvetia, Norvegia, Israel, Malta si Cipru.
Proiectul utilizeaza cadrul metodologic, retelele si infrastructurile deja existente in tarile europene pentru a pune in acord obiective referitoare la:
# management si tehnologii,
# cresterea competitivitatii IMM-urilor,
# gasirea si utilizarea celor mai bune practici manageriale in sectorul IMM,
# incurajarea participarii IMM-urilor la Programul Cadru 5.

Obiective generale:
# Promovarea larga a oportunitatilor oferite de proiectele de cercetare in PC5;
# Sprijinirea participarii in proiecte de succes in cadrul programelor specifice ale PC5.
Obiective specifice:
# crearea unui instrument "benchmarking cadru" care va integra metodele actuale de benchmarking, rezultatele cercetarilor privind punctul de vedere al clientilor IMM din sectorul textil, precum si instrumentele utilizate in proiecte anterioare ale UE;
# colectare de date, concrete si corecte, prin audituri de intreprinderi pentru a avea date cat mai corecte introduse in baza de date si a minimiza erorile care ar putea sa apara privind informatia furnizata indirect de catre IMM-ul analizat;
# dezvoltarea efectiva a bazei de date si analiza statistica a rezultatelor;
# furnizarea catre IMM-uri a unui instrument care sa cuprinda metode de acoperire a "ineficientei" in exploatare;
# folosirea altor retele ale UE (EURATEX, IRC) pentru a disemina rezultatele proiectului catre IMM-urile din intreaga Europa.
Toate aceste informatii vor fi publice pe Web. Evenimentele care se vor desfasura in perioada de implementare a proiectului vor fi prezentate in sectiunea "Evenimente" a sitului dedicat: http://femirc.imm.ro/bentex

Institutiile ce deruleaza acest contract sunt:
CERTEX - Institut National de Cercetare-Dezvoltare in Domeniul Textile si Pielarie
CRIMM - Fundatia "Centrul Roman pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii".
Persoane de contact:
D-na. Emilia Visileanu - CERTEX
Dl. Madalin Ionita - Fundatia CRIMM

DETALII: Proiectul "Benchmarkingul tehnologiei si al managementului in industria textila din Europa" - BENTEX urmareste crearea unei baze de date specializate care sa cuprinda informatii de baza despre managementul si tehnologiile existente in intreprinderile din sectorul textil.
Aceasta initiativa este sistematic organizata si cuprinde un set intercorelat de activitati, dupa cum urmeaza:
# Crearea si dezvoltarea unei metodologii de benchmarking fiabile, care sa cuprinda un set de indicatori economici relevanti, esentiali pentru dezvoltarea unei baze de date cu IMM din domeniul textil;
# Auditul companiilor utilizand metoda benchmarking; colectarea informatiilor de la aproximativ 450 de firme din Europa;
# Dezvoltarea bazei de date, sintetizarea si analiza rezultatelor; dezvoltarea unui cadru comprehensiv si usor utilizabil in scopul folosirii rezultatelor ca suport pentru fundamentarea deciziilor. Informatiile vor fi utilizate pentru a raporta rezultatul benchmarkingului.
# Organizarea de workshopuri dedicate intreprinzatorilor, in scopul diseminarii rezultatelor obtinute. Diseminarea rezultatelor se va face utilizand integral capacitatile retelelor EURATEX (The European Apparel and Textile Organisation) si IRC (Innovation Relay Centre).
Din punct de vedere strategic, utilizarea benchmarkingului in cadrul acestui sector specific, dar foarte important, va conduce la concluzii foarte utile in ceea ce priveste orientarea pe termen lung a dezvoltarii si dinamicii competitivitatii IMM-urilor din Europa.
Astfel de informatii pot fi ulterior corelate cu studii macroeconomice cu finantare UE si, impreuna, pot genera raspunsuri la probleme legate de competitivitate la nivel macro si microeconomic.
Strategia proiectului contribuie la:
# Incurajarea IMM-urilor sa participe la proiect;
# Cresterea constientizarii in randul IMM-urilor prin accesul la rezultatele proiectului;
# Angajarea IMM-urilor in proiect, prin furnizarea de rapoarte pentru participanti;
# Oferirea de asistenta pentru IMM-uri in vederea participarii lor ulterioare la Programul Cadru 5 al Uniunii Europene;
# Crearea de efecte multiplicatoare prin transferul rezultatelor proiectului catre factorii de decizie in domeniul textil din Europa.
Adunand laolalta 450 de IMM-uri din industria textila, atat din tarile dezvoltate cat si din cele in curs de dezvoltare, este de asteptat ca rezultatele proiectului sa aiba impact asupra intregii industrii textile din Europa.
Informatiile diseminate nu vor fi dedicate exclusiv sectorului textil, ci vor promova succesul proiectului in vederea implementarii viitoare si in alte sectoare.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1873 ori