Agentiile de turism cer TVA de 9%

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 17:29
3271 citiri
Agentiile de turism cer TVA de 9%

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania solicita Guvernului reducerea TVA-ului pentru serviciile din turism la 9%, se arata intr-un comunicat remis miercuri de asociatie, informeaza NewsIn.

"In ultimele zile am asistat cu ingrijorare la vehicularea, in mass-media, a unor speculatii prin care se sugereaza ca o solutie pentru redresarea bugetului ar fi cresterea cotei de TVA dupa 1 ianuarie 2010", se arata in comunicatul ANAT.

Reprezentantii asociatiei sustin ca in tarile din vestul Europei solutiile pentru diminuarea efectelor crizei au presupus reducerea TVA-ului.

"In tarile mai avansate economic din vestul Europei, in conditii de severa criza economica, masurile luate pentru aplatizarea efectelor negative au vizat o relaxare fiscala prin reducerea cotelor de TVA la serviciile de cazare in hoteluri in Germania (de la 22% la 7%) si a cotei de TVA aplicabila serviciilor prestate in restaurante in Franta", sustine ANAT.

Totodata, asociatia isi exprima increderea ca Guvernul va lua masurile potrivite pentru diminuarea efectelor crizei.

"Ne manifestam increderea ca, indiferent de speculatiile intalnite in mass-media, guvernul va lua masuri pentru diminuarea efectelor crizei si nu pentru adancirea ei. Firmele private au dus pana in prezent greul recesiunii si este contraproductiv a le impovara si mai mult prin escaladarea fiscalitatii", se mai arata in comunicatul ANAT.

Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania a solicitat Ministerului Turismului de acum cateva luni reducerea cotei de TVA la toate serviciile turistice si alinierea la cota unica de 9% aplicabila actualmente exclusiv serviciilor de cazare.

De asemenea, amendamentele aduse de ANAT la proiectul de Lege a Turismului prevad, printre altele, modificarea art. 25, alin. 6) din lege pentru a stabili o cota de TVA de 9% pentru toate activitatile din turism.

Cota se aplica numai in cazul agentilor economici cu activitate in turism, care presteaza servicii turistice in Romania, autorizati sau licentiati de Ministerul Turismului si numai pe perioada de valabilitate a autorizarii sau licentei.

Daca agentul economic autorizat sau licentiat de Ministerul Turismului desfasoara si alte activitati, cota de 9% se aplica exclusiv asupra activitatilor de turism.

Totodata, asociatia sustine ca turismul romanesc are nevoie de sprijin din partea autoritatilor statului intr-o perioada de criza si solicita in acest sens identificarea de solutii indraznete, cu impact imediat asupra activitatii specifice. 

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#anat, #reducere, #servicii, #turism, #tva , #stiri Impact