Agentii imobiliari cer amanarea impunerii certificarii energetice a locuintelor

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 13:23
1364 citiri
Agentii imobiliari cer amanarea impunerii certificarii energetice a locuintelor

Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) considera ca legea care impune existenta certificatului energetic la incheierea tranzactiilor imobiliare va fi greu de aplicat de la 1 ianuarie 2010 si solicita amanarea implementarii pentru semestrul al doilea a anului viitor.

"Numarul auditorilor energetici este foarte mic, in unele judete ei lipsind cu desavarsire, iar activitatea de certificare este destul de laborioasa, fapt ce contribuie la obtinerea dificila a acestor certificate, cu un consum mare de timp si costuri ridicate.

Propunem autoritatilor competente, in special Ministerului Dezvoltarii si Locuintelor, amanarea termenului de punere in aplicare a OUG/2009, cel putin pana in semestrul II al anului 2010, timp in care sa se creeze premisele tehnice si operationale de aplicare eficienta a acestei ordonante", se arata intr-un comunicat al ARAI.

Potrivit legii, incepand cu 1 decembrie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare - cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din ansamblurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea unui certificat de performanta energetica a cladirii.

Dupa intrarea in vigoare a acestei reglementari, tranzactiile comerciale imobiliare nu se vor mai putea efectua in lipsa atestatului.

Reprezentantii agentiilor imobiliare considera ca inainte de aplicarea legii este necesara elaborarea si autorizarea de metodologii computerizate eficiente si rapide de certificare, cresterea numarului auditorilor energetici, precum si realizarea unei baze de date cu indicii tehnici standardizati necesari certificarii, pentru imobilele rezidentiale situate in blocurile construite intre anii 1960-1990, care au o pondere importanta in fondul locativ din Romania.

In acest context, vor fi mai ales afectate tranzactiile cu locuinte vechi, cele noi, construite in ultimii ani, avand astfel de certificate energetice.

"O asemenea masura va avea un impact negativ asupra pietei imobiliare. Obligativitatea obtinerii certificatului de performanta energetica va avea ca efect stoparea sau intarzierea vanzarilor de locuinte vechi, iar intr-o perioada de criza economica cu repercusiuni grave in domeniul imobiliar vor fi atinse in mod direct interesele cetatenilor atat vanzatori cat si cumparatori", se mentioneaza in comunicat.

#agenti, #certificate, #imobiliari, #locuinte , #stiri Impact