Agenda Digitala pentru Romania 2020 ar putea impulsiona cresterea PIB cu 13%

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 14:40
2205 citiri
Agenda Digitala pentru Romania 2020 ar putea impulsiona cresterea PIB cu 13%

Impactul Strategiei Agenda Digitala pentru Romania 2020 va fi unul pozitiv in economie, cresterea in Produsul Intern Brut (PIB) fiind estimata la 13%, iar numarul locurilor de munca se va mari cu 11%, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Societatii Informationale (MSI) Diana Voicu, intr-o conferinta de specialitate.

"Speram ca Strategia Nationala Agenda Digitala pentru Romania 2020 sa fie un instrument de monitorizare a sectorului IT&C, care sa favorizeze inovarea si cresterea economica si sa ofere cetatenilor Europei toate avantajele societatii digitale. Impactul Strategiei Agenda Digitala pentru Romania 2020 in cresterea PIB va fi de 13%, iar numarul locurilor de munca se va mari cu 11%. De asemenea, cheltuielile administratiei ar urma sa scada cu pana la 12%. Sunt indicatori si dinamici calculate realist, pornind de la exemplele din alte state unde au fost implementate deja politici importante', a afirmat Voicu.

Conform oficialului MSI, in Romania, in mediul de business existau, in 2012, peste 15.700 de companii care activau in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor "TIC".

"In mediul de business existau, in 2012, un numar de 15.726 de intreprinderi in domeniul TIC. Dintre acestea, 82,2% au utilizat PC-ul, iar 73,4% au avut conexiune la Internet. Gradul de utilizare regulata a Internetului a crescut cu 45%, iar numarul persoanelor care nu au utilizat niciodata internetul a scazut la 42%. Acoperirea broadband fix din mediul rural a crescut, in prezent, cu 78%, in timp de acoperirea broadband mobil s-a majorat cu 41%. In e-Commerce, impactul estimat in PIB, in perioada 2014 - 2020, va fi de 3% crestere si de 2% majorare a locurilor de munca', a mentionat Diana Voicu.

Sectorul comunicatiilor, unul important pentru Romania

Recent, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat ca sectorul comunicatiilor este unul important pentru Romania si se mizeaza, in exercitiul financiar al Uniunii Europene /UE/ pentru perioada 2014-2020, pe un sprijin de cel putin 500 milioane de euro.

"Asa cum se stie, suntem foarte avansati in acest domeniu si ne putem lauda, nu mai putin de anul trecut, cu trecerea la 4G. Pentru investitii ne trebuie si buget. Evident ca avem in vedere 2014-2020, Agenda Digitala pentru Romania, documentul programatic pe care in doua saptamani il vom discuta, din nou, ca varianta cu sectorul privat. Evident ca acest sector important va fi finantat din instrumentele structurale europene. Mizam pe cel putin o alocare de 500 de milioane de euro din partea Uniunii Europene la care va veni si contributia noastra nationala si vom lua in calcul foarte multe interventii care sa stimuleze infrastructura. Vom continua cu introducerea broadband /internet in banda larga, n.r./ in 'zonele albe', in zonele de esec de piata. Vom continua proiectul Ro-Net pe care il avem in acest moment la nivel de 84 de milioane de euro si care prevede introducerea broadbandului in aceste zone. Vom incuraja tot ceea ce inseamna investitiile intreprinzatorilor mici si mijlocii prin acordarea de subventii si de alocari financiare europene. Cel mai important este contributia dumneavoastra la unicul proiect la care lucram si pentru care contam - proiectul e-Romania", a spus Cotovelea.

Publicatia 'Comunic@tii Mobile' a organizat, vineri, o conferinta de specialitate cu tema 'Mobile Money&Digital Payments', eveniment la care participa reprezentanti ai autoritatii centrale si jucatori din industria de profil.

#Agenda Digitala Romania, #crestere pib, #economie romania, #sector IT Romania , #stiri Impact