Africa invata sa fie prospera. Saracii raman la fel

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 14:27
1577 citiri
Africa invata sa fie prospera. Saracii raman la fel

Africa a inregistrat castiguri economice impresionante in ultimii ani, unele tari de pe Continentul Negru atingand rate de crestere economica de 10%.

Cu toate acestea, cresterea PIB-urilor tarilor africane nu a insemnat reducerea semnificativa a saraciei din randul populatiei, potrivit unui economist citat de Global Post.

Jan Rielander, autorul studiului "Perspective economice in Africa pentru 2011", spune ca in ultimii 10 ani, investitiile in industriile extractive au dus la performante economice bune, insa nu au avut niciun efect asupra saraciei.

Rilaender, care lucreaza in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, spune ca 75% din investitiile straine din Africa s-au indreptat catre tarile bogate in petrol si in alte industrii extractive, fara legatura cu restul economiei domestice.

Cresterea de care se bucura Africa, incepand cu 1996, nu a avut un impact asupra sectoarelor in care activeaza oamenii saraci, precum agricultura.

Guvernele africane ar trebui sa se concentreze pe crearea de locuri de munca si sa investeasca in servicii sociale de baza, daca vrea sa atace saracia, a mai spus Rielander.

Africa a reusit sa administreze impactul regional al crizei economice globale relativ bine.

Totusi, tulburarile politice din nordul Africii, dublate de cresterea preturilor la alimente si combustibili vor conduce la o scadere a ritmului de crestere, de la 4,9% in 2010, la 3,7 in acest an.

Revirimentul african post-criza se va baza pe mutarea activitatilor economice dinspre Europa si SUA, catre economiile emergente din Asia si Africa de Sud.

De altfel, schimbarea se reflecta si in comertul extern al Africii. In 2009, China a depasit SUA si a devenit partenerul comercial principal al tarilor africane.

Ceilalti parteneri comerciali importanti sunt India, Coreea, Brazilia si Turcia.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#africa, #china, #crestere economica, #petrol, #saracie , #stiri Impact