Afacerile Praktiker Romania au scazut anul trecut cu 15,7%

Vineri, 26 Martie 2010, ora 13:12
1743 citiri
Afacerile Praktiker Romania au scazut anul trecut cu 15,7%

Retailerul de bricolaj Praktiker Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 257,6 milioane euro, in scadere cu 15,7% fata de valoarea din 2008, cand compania a obtinut afaceri de 305,6 milioane euro, se arata intr-un comunicat remis vineri de companie, transmite NewsIn.

"Variatia negativa fata de intervalul precedent este aproape in totalitate rezultata din deprecierea leului fata de moneda europeana, depreciere care a depasit anul trecut 15%", arata companiei.

Exprimata in lei, cifra de afaceri a companiei a fost de 1,091 miliarde lei, cu 3% sub valoarea raportata pentru anul 2008 (1,125 miliarde lei).

In ceea ce priveste vanzarile nete ale Praktiker Romania, acestea au atins in 2009 nivelul de circa 1,05 miliarde lei, in scadere cu 2,6% fata de 2008, cand s-au ridicat la aproape1,08 miliarde lei.

Potrivit companiei, in anul 2009 consumul si piata do-it-yourself s-au comprimat cu 25-30%.

"Restrangerea consumului, aparuta pe fondul crizei economice de anul trecut, a dus la scaderea puternica a pietei do-it-yourself. Impactul produs asupra cifrei noastre de afaceri a fost insa mult sub procentul de comprimare a pietei.

In 2010, prioritatea noastra ramane continuarea planului de consolidare, cu accent pe reteaua pe care o detinem deja si pastrand o abordare selectiva a oportunitatilor de expansiune, adaptata la conditiile actuale ale pietei", a declarat directorul general interimar al Praktiker Romania, Monica Hodor.

La nivelul intregului grup, Praktiker a avut in 2009 vanzari de circa 3,67 miliarde euro, cu 6,2% mai putin decat in anul precedent, valoarea EBITA ajungand la 62,8 milioane euro.

"Desi nivelul indicatorului EBITA s-a situat la jumatatea celui raportat in anul precedent, el s-a pastrat in coridorul prognozat de conducerea grupului.

In 2009, fondul de lichiditati de care dispune grupul Praktiker a crescut pana la 263 milioane euro, acest indicator fiind, alaturi de EBITA, una din coordonatele prioritare urmarite de grup anul trecut", arata compania.

Praktiker mai arata ca dintre tarile unde este prezent grupul Praktiker, Ungaria, Romania, Bulgaria si Ucraina au fost cel mai puternic afectate de recesiune si de efectele deprecierii monedelor nationale.

In plus, potrivit companiei, aceste tari au resimtit si efectele crizei datoriei publice aparute catre sfarsitul anului 2009 in Grecia, tara care a generat, pentru multi ani, cea mai importanta contributie la rezultatul operational al grupului Praktiker. In schimb, in Polonia si Turcia, situatia vanzarilor arata doar o scadere usoara in 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
#afaceri, #praktiker, #romania , #stiri Impact