Adio, transmisii analogice din 2012

Luni, 11 Iulie 2005, ora 01:39
1079 citiri

Nimeni nu va mai avea voie sa emita in format analogic dupa anul 2012: nici radiourile, nici televiziunile, nici alte servicii publice. Masura va fi luata la recomandarea Uniunii Europene, anunta Catalin Mariescu, presedintele IGCTI. Jurnalul National: Vor mai exista emisii analogice in Romania dupa 2012?

Catalin Mariescu: Este clar, este termen-limita. E deja hotararea luata: in 2012, se stinge tot ce este analogic si se trece pe digital. Asta este clar. Cat afecteaza Romania? Parerea mea este ca scopul principal este stimularea industriei, dar sunt mai multe motive. Exista si beneficii ale utilizatorului final: calitate, acces la programe mai multeA Ganditi-va ca vor fi noi echipamente, noi terminale, noi adaptoare.

Dar asta nu inseamna o cheltuiala semnificativa atat pentru cei care emit, cat si pentru utilizatorii finali?

Reprezinta o cheltuiala relativ mare, dar Comisia Europeana a anuntat ca se vor da compensari. Exista un buget pentru implementarea acestei masuri.

Mai este foarte putin timp pana atunciA

Si noi am aflat de cand participam la aceasta comisie, din luna mai.

Ce comisie?

Comisia de Management a Spectrului A- Radio Spectrum Comity. Pe langa stimularea industriei, masura va avea ca efect eliberarea unei benzi favorabile: banda 400-800 MHz pentru servicii de mobilitate.

Ce vor trebui sa faca televiziunile pentru a se conforma acestei reglementari?

La noi, mediul este un pic diferit. Daca in Europa de Vest fiecare face receptie individuala, la noi, televiziunea prin cablu este foarte raspandita. Acolo, trecerea spre digital presupune atat modificarea emitatoarelor, cat si a receptoarelor. La noi exista o situatie mai favorabila, in sensul ca operatorii de cablu vor trebui sa-si modifice echipamentele pentru receptie digitala. Ei vor putea transmite si semnal analog in reteaua proprie. Prin urmare, s-ar putea ca impactul financiar sa nu fie la fel de mare pentru populatie.

Adica?

Adica, operatorii de cablu vor receptiona semnal digital, il vor converti in semnal analogic si il vor transmite mai departe prin cablu. Dar receptionarea individuala de la satelit nu intra sub incidenta acestei reglementari.

Puteti estima cat va costa operatiunea aceasta la nivelul Romaniei?

Nu. Este o singura experienta in Europa, cu un transfer rapid de la analogic la digital A- in trei ani. Marea Britanie a ajuns la 57% televiziune digitala si este data tot timpul ca exemplu in aceasta privinta. Dar e legat si de specificul acestei tari.

Oare vom reusi noi in sapte ani? Vom respecta termenul?

Il vom respecta, pentru ca nu vom avea incotro. Se vor da fonduri europene, se vor face campanii de publicitateA Deocamdata, nu exista un mare interes pentru transmisiile digitale pentru ca terminalul costa mult. Pentru o transmisie radio digitala, cei de la Radio Comunicatii spun ca terminalul costa cateva sute de euro. Cu siguranta insa, ca la orice noutate, pretul va scadea dramatic dupa o vreme.

Jurnalul National

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...