Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aderarea la UE va elimina toate scutirile vamale

Aderarea la UE va elimina toate scutirile vamale

Toate scutirile vamale acordate prin diverse acte normative vor fi eliminate incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru ca se va aplica legislatia comunitara in domeniul vamal, potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului de Finante.Romania va avea, de la 1 ianuarie 2007, obligatia de a respecta regulamentele comunitare, iar orice alta facilitate fiscala suplimentara va fi abrogata. Totodata, Romania se va retrage din orice acord de liber schimb incheiat cu parti terte si va respecta numai intelegerile agreate de Uniunea Europeana.

De la 1 ianuarie 2007, nu vor mai fi acordate scutiri de la plata taxelor vamale pentru investitiile cu impact direct in economie, care reprezinta utilaje tehnologice, echipamente, instalatii, aparate de masura si control, produse de software cu o valoare de peste de un milion de euro. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, facilitatile pentru astfel de investitii distorsioneaza concurenta, defavorizandu-i pe micii intreprinzatori care nu au resurse sa cumpere tehnologii scumpe din import.

Importurile de echipamente, utilaje, materii prime efectuate pentru realizarea Unitatii 2 de la centrala nucleara de la Cernavoda, precum si pentru modernizarea aeroportului international Bucuresti-Otopeni nu vor beneficia de scutiri de la taxele vamale.

Bunurile aduse in Romania de catre persoanele care isi schimba resedinta sau care vin in tara in urma casatoriei cu un cetatean roman nu vor mai fi scutite de la plata taxelor vamale timp de un an, asa cum prevede actuala legislatie. De asemenea, donatiile primite de catre organizatiile filantropice sau de caritate si mostenirile nu vor mai fi exceptate de la plata.

Potrivit proiectului, va fi eliminata facilitatea acordata firmelor care isi transfera activitatea dintr-o alta tara. Astfel, nu vor mai fi scutite de la plata taxelor vamale pentru bunurile de capital sau echipamentele importate in Romania de catre o societate, cu acest prilej.

Bunurile mobile, precum autoturismele, intrate in tara in baza unui contract de leasing, nu vor mai exonerate de la plata taxelor vamale pe durata contractului, potrivit reglementarilor in vigoare.

Proiectul de ordonanta abroga o serie de articole din mai multe acte normative privitoare la participarea Romaniei la diverse obiective de investitii atat din tara, cat si din afara granitelor, cum ar fi combinatul de Krivoi Rog din Ucraina, termocentrala de la Cao Cun din China sau combinatul de la Las Camariocas din Cuba.

Bloombiz

si

Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 958 ori