Actul normativ ce transpune directiva UE pentru credite ar putea fi gata in aproximativ o luna

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 16:49
2222 citiri
Actul normativ ce transpune directiva UE pentru credite ar putea fi gata in aproximativ o luna

Proiectul de act normativ elaborat de ANPC ce prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1% ar putea ajunge intr-o luna pe masa Guvernului, a declarat pentru NewsIn Mihai Meiu, director in departamentul de integrare europeana al ANPC, informeaza NewsIn.

"In prezent suntem in discutii cu reprezentanti ai ministerelor interesate - Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri si Departamentului pentru Afaceri Europene. In aproximativ o luna estimam ca vom inainta Guvernului varianta finala", a mentionat Meiu.

Directiva europeana nr. 48/2008 privind contractele de credit pentru consumatori trebuie transpusa in legislatiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) pana pe 11 iunie 2010.

Printre prevederile directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice.

Directiva europeana face referire, insa, numai la creditele de consum negarantate, nou acordate, cu sume cuprinse intre 200 si 75.000 euro.

ANPC doreste, insa, sa extinda aceste prevederi la toate tipurile de credite - de consum, imobiliare sau in sistem leasing, cu si fara garantie, indiferent de valoare - si sa fie aplicate atat creditelor noi, cat si celor aflate deja in derulare, astfel incat impactul sa fie maxim.

De asemenea, proiectul de act normativ elaborat de ANPC prevede ca, inaintea semnarii unui contract de credit, consumatorii sa primeasca un formular standard care cuprinde informatii, astfel incat acestia sa poata compara mai multe oferte pentru a fi informati inainte de luarea deciziei.

Reprezentantii ANPC mai cer ca noile contracte sa prevada numai modificarile impuse de lege, fara conditii suplimentare din partea institutiilor de credit.

Astfel, Guvernul ar urma sa promoveze actul normativ elaborat de ANPC fie ca ordonanta de urgenta, fie ca proiect de lege.

"Speram ca textul final al proiectului de act normativ sa ramana cat mai aproape de forma actuala", a mai spus reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Meiu a precizat ca, in urma discutiei cu reprezentantii bancilor, acestia sunt nemultumiti - printre altele - de limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%.

"De obicei se practica niste comisioane care il descurajeaza pe consumator sa se retraga dintr-un contract cu banca, in conditiile in care acestea percep comisioane de rambursare anticipata mai mari, putand ajunge si la 7% in unele cazuri", a explicat reprezentantul ANPC.

Institutiile financiare din Romania s-au mai aratat nemultumite si de propunerea ANPC de extindere a prevederilor directivei si la creditele ipotecare, precum si de cea care prevede posibilitatea consumatorul de a se retrage dintr-un contract in 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.

"Comisionul de rambursare anticipata nu mai reprezinta un mijloc legitim de protejare a bancilor, ci un mecanism de blocare a mobilitatii clientilor, care ar putea beneficia de conditiile mai favorabile oferite de alta banca. Prin urmare, consideram ca in acest domeniu nu se manifesta concurenta dintre banci si pe cale de consecinta, consumatorul final (clientul) nu beneficiaza de scaderea dobanzilor si a comisionelor efectiv platite de acesta", a declarat pentru NewsIn presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

El a adaugat ca proiectul initiat de ANPC a tinut cont de recomandarile Consiliului Concurentei privind extinderea principiilor directivei mentionate si la creditele ipotecare cu garantie imobiliara, eliminand sau plafonand la un nivel minim comisionul de rambursare anticipata.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de ANPC pentru transpunerea Directivei europene nr. 48/2008, bancile din Romania vor trebui sa modifice pana in septembrie (la trei luni de la transpunerea Directivei in legislatia nationala) contractele de credit incheiate cu populatia, astfel incat acestea sa indeplineasca cerintele directivei. 

 

#comision rambursare directiva credite , #stiri Impact