Accesul la internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental

Luni, 08 Martie 2010, ora 15:17
1736 citiri
Accesul la internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental

Aproximativ patru din cinci oameni, la nivel global, considera accesul la internet un drept fundamental, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GlobeScan, la cererea BBC World Service, informeaza BBC News Online.

Studiul, realizat pe un esantion de 27.000 de adulti, din 26 de tari din intreaga lume, indica faptul ca oamenii sustin accesul la internet, precizeaza Mediafax.

Potrivit studiului, 87% dintre respondenti considera ca accesul la internet ar trebui sa fie "un drept fundamental al oamenilor".

Peste 70% dintre internautii care au participat la sondaj au declarat ca sunt de parere ca trebuie sa aiba acces la internet.

Circa 79% dintre cei chestionati au declarat ca sunt de acord cu descrierea accesului la internet ca un drept fundamental.

Respondentii din tari precum Mexic, Brazilia si Turcia sunt cei care au sustinut cel mai ferm ideea accesului la internet ca un drept fundamental.

In Coreea de Sud, tara care are cel mai mare numar de gospodarii cu acces la internet din lume, s-a inregistrat cel mai mare numar de internauti (96%) care sunt de parere ca internetul este un drept fundamental.

Aproape toti locuitorii acestei tari au acces la internet de mare viteza.

Studiul a mai dezvaluit faptul ca internetul a devenit rapid o parte importanta din viata oamenilor din foarte multe tari.

In Japonia, Mexic si Rusia, trei sferturi dintre respondenti au declarat ca nu s-ar descurca in viata de zi cu zi fara internet.

Majoritatea participantilor la studiu sunt de parere ca internetul are un impact pozitiv asupra vietii lor, aproape patru din cinci respondenti precizand ca internetul le ofera libertate.

Totusi, multi dintre utilizatorii de internet si-au exprimat ingrijorarea fata de delictele online, precum frauda, incalcarea dreptului la confidentialitate, sau in privinta continuturilor violente sau explicite.

Pe de alta parte, majoritatea utilizatorilor din Japonia, Coreea de Sud si Germania au declarat ca nu simt ca isi pot exprima parerile in siguranta in mediul online, in timp ce respondentii din Nigeria, India si Ghana au incredere ca se pot exprima liber pe internet.

Tari precum Finlanda si Estonia au decis prin lege ca accesul la internet face parte din drepturile fundamentale ale omului.

Organisme internationale precum ONU militeaza, de asemenea, pentru un acces universal la internet.

"Dreptul de a comunica nu poate fi ignorat. Internetul este cea mai puternica sursa de informatie care a fost creata vreodata", a declarat Hamadoun Toure, secretar general al International Telecommunication Union (ITU).

Potrivit lui Toure, Guvernele trebuie sa vada internetul "ca pe un element de infrastructura, la fel ca drumurile, deseurile sau apa".

"Am intrat intr-o societate a cunoasterii si toata lumea trebuie sa poata participa", a mai spus el.

Studiul mai indica faptul ca nu exista o viziune unitara in ceea ce priveste posibilitatea ca Guvernele sa supravegheze unele aspecte ale internetului.

Respondentii din Coreea de Sud si Nigeria au declarat ca Guvernele nu ar trebui sa reglementeze in niciun fel utilizarea internetului, in timp ce majoritatea internautilor din China si din tarile europene nu au fost de aceeasi parere.

In Marea Britanie, 55% dintre respondenti au declarat ca Guvernul ar trebui sa introduca niste reguli pentru continuturile de pe internet.

Recent, Uniunea Europeana (UE) a adoptat o reglementare care sustine ca orice masura luata de statele membre care ar putea afecta accesul cetatenilor la internet "trebuie sa respecte drepturile fundamentale si libertatea cetatenilor".

De asemenea, legislatia UE prevede ca cetatenii din statele membre au dreptul la "o procedura corecta si impartiala", inainte de a le fi limitat accesul la internet.

De asemenea, oficialii Uniunii Europene doresc un acces universal la internetul de mare viteza.

Totusi, la fel ca multe alte state din intreaga lume, tarile membre UE au o problema cu livrarea de servicii de internet de mare viteza in zonele rurale. 

 

#acces, # internet, # drept fundamental, # sursa, # informare , #stiri Impact