Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

A venit randul romanilor sa se teama de invazia muncitorilor straini

A venit randul romanilor sa se teama de invazia muncitorilor straini
Peste 70% dintre romani se tem ca, dupa 1 ianuarie 2007, piata muncii din Romania va deveni o atractie pentru muncitorii staini, mai ales pentru cei din statele nemembre UE, arata un studiu despre piata fortei de munca, realizat de Ministerul Muncii si dat publicitatii marti.Potrivit studiului "Liberalizarea pietei muncii din Romania - oportunitati si riscuri", mai mult de 70% dintre cei intervievati se tem ca piata interna a fortei de munca va deveni tinta strainilor intr-o masura mai mare ca pana acum, in special pentru cei din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana.
Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Daniela Andreescu, a spus ca reactia romanilor este una normala, avand in vedere relatarile presei din ultima vreme privind cazurile de straini veniti la munca in Romania precum si facilitatile legislative pe care tara noastra le ofera acestora (angajatorul este obligat sa plateasca pentru un muncitor strain un salariu cel putin egal cu salariul mediu pe economie).

Conform studiului, in prezent, in Romania lucreaza peste 7.000 de muncitori straini, desi contingentul aprobat pentru 2006 a fost de 10.000 de persoane, ceea ce reprezinta 0,2% din forta de munca din Romania. Principalele state de provenienta ale lucratorilor straini sunt Turcia, China, Republica Moldova, Franta, Germania si Italia (in total, UE detine o pondere de 25%).


Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a declarat, cu ocazia lansarii studiului, ca desi lucratorii straini nu reprezinta inca o amenintare, companiile din Romania ar trebui sa incerce sa angajeze romani pentru ca dupa aderare piata fortei de munca se va schimba. Ministrul a mai spus ca, dupa valul de integrare in UE din 2004, in nici unul dintre statele nou intrate in Uniune nu s-a inregistrat o crestere importanta a numarului de angajati straini.

Studiul "Liberalizarea pietei muncii din Romania - oportunitati si riscuri" a fost realizat, in perioada 5-31 august, pe un esantion de 1.403 persoane selectate aleatoriu, iar marja de eroare este de plus/minus 3%. Studiul a fost comandat de Ministerul Muncii si a fost realizat de Facultatea de Stiintele Comunicarii de la Universitatea din Oradea.

Numarul cetatenilor straini care lucreaza cu forme legale in Romania ar putea creste cu 50 la suta anul viitor

Numarul cetatenilor straini care lucreaza cu permise de munca in Romania ar putea creste anul viitor cu 50 la suta, a declarat pentru Rompres directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), Aurel Teodorescu.


Teodorescu a apreciat ca numarul cetatenilor din UE care vor lucra in Romania nu va creste semnificativ, iar proportia de 25 la suta din totalul fortei de munca de provenienta straina se va pastra.

Potrivit ministrului muncii, Gheorghe Barbu, Romania poate elibera in acest an 10.000 de permise de munca, iar dupa primele 10 luni au fost eliberate 6.602 permise.


Conform studiului de impact privind liberalizarea pietei muncii, cetateni statelor UE care lucreaza in Romania ocupa in general functii de conducere sau posturi cheie in organigrama unei societati, iar strainii au salarii de cel putin trei ori mai mari decat ale cetatenilor romani.

Numarul de permise de munca pentru cetatenii straini din Romania a crescut din 2002 pana in august 2006 cu 124,39 la suta.

Strainii care lucreaza in Romania castiga intre 1077 si 65.000 de lei

Muncitorii straini care lucreza in Romania ocupa, in general, functii de conducere, iar cel mai mare salariu pe care acestia l-au castigat in 2005 a fost de 65.000 de lei, mai arata studiul "Liberalizarea pietei muncii din Romania - oportunitati si riscuri".

Cetatenii statelor membre UE care lucreaza in Romania ocupa, in general, functii de conducere sau pozitii cheie in organigrama societatilor comerciale, iar cel mai mic salariu pe care il castiga este de cel putin trei ori mai mare decat salariul minim la unui roman, adica 1077 de lei. Aproape o treime dintre strainii din Romania lucreaza in activitati de comert, alti 30% in activitati de productie si 20% in servicii. De asemenea, un numar relativ mare de straini activeaza in domeiul cultural, in fundatii sau asociatii umanitare.

Conform studiului dat publicitatii marti, in 2005, peste doua treimi dintre stainii proveniti din state membre UE au obtinut un salariu minim impus de lege, adica cel putin salariul mediu pe economie, in timp ce peste zece procente au obtinut salarii cuprinse intre 5.000 si 65.000 de lei.

Pentru a incadra un strain dintr-un stat nemembru UE, angajatorul roman trebuie sa cheltuiasca aproximativ 1.700 de lei, adica 400 de euro, reprezentand recunoasterea diplomei de studii, tariful si taxa pentru obtinerea permisului de munca, taxa pentru eliberarea permisului de sedere, etc. Pentru un muncitor din UE, taxele se ridica la aproximativ 1.100 de lei, echivalentul a 300 de euro.

Bloombiz, NewsIn, Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 803 ori