2 din 10 bugetari, concediati pentru ca ceilalti 8 sa ia salariu mai mare?

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 12:43
2030 citiri
2 din 10 bugetari, concediati pentru ca ceilalti 8 sa ia salariu mai mare?

Liderii PD-L si PSD iau in calcul reducerea cu 20% a personalului din intregul sistem bugetar, astfel incat salariile angajatilor sa poata fi majorate in raport cu inflatia, fara sa de deficit bugetar, au declarat, surse din conducerea celor doua partide.

"Cele mai aprinse discutii din sedinta de aseara (n.r. miercuri) a coalitiei au vizat reducerea cheltuielilor salariale din sectorul bugetar, intrucat niciun ministru nu este dispus sa anunte ca urmeaza disponibilizari. Executivul este, insa, nevoit sa reduca cu aproape 20% personalul angajat la stat pentru a putea majora salariile bugetarilor astfel incat sa nu fie afectata tinta de deficit bugetar de 2% din produsul intern brut", au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii PD-L si PSD.


Discutii aprinse au aparut si in legatura cu sumele ce urmeaza a reveni fiecarui minister, urmand ca negocierile sa fie reluate in sedinta de astazi a guvernului .


"Daca in termen de o saptamana nu se va ajunge la un acord, Ministerul Finantelor va propune proiectul de buget cu care Executivul se va prezenta in Parlament", au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.


Singurele doua masuri acceptate atat de liderii PD-L, cat si de cei ai PSD vizeaza alocarea a cel putin 18% din cheltuielile bugetare pe anul 2009 pentru investitii si reducerea la jumatate a cheltuielilor destinate achizitiilor de bunuri si servicii.


"Intrucat investitiile reprezinta prioritatea numarul unu in acest an de criza economica, s-a cazut de acord ca 18-19% din bugetul alocat cheltuielilor sa fie destinat acestui sector. S-a stabilit, totodata, reducerea la jumatate a sumelor alocate achizitionarii de bunuri si servicii, pentru a diminua cheltuielile bugetare din acest an", au mai spus reprezentantii celor doua partide.


O alta decizie cu impact bugetar asupra cheltuielilor, insa ce are mari sanse sa se regaseasca in noul proiect de buget, vizeaza majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut.


Oficialii ministerului Muncii sustin ca aceasta crestere de aproape 9% a pensiilor nu necesita un efort bugetar foarte mare, insa este o  masura absolut necesara pentru a mentine puterea de cumparare a pensionarilor afectati de cresterea preturilor.


De cealalta parte, reprezentantii Ministerului de Finante afirma ca, in cazul in care va fi aprobata aceasta noua majorare a pensiilor, bugetul alocat pentru plata acestora va depasi 8% din produsul intern brut (PIB).


Vicepresedintele democrat-liberal, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri seara, la finalul reuniunii liderilor PD-L si PSD, ca proiectul legii bugetului pe anul 2009 va fi aprobat in sedinta Executivului din 29 ianuarie, Guvernul mentinandu-si tinta de deficit bugetar, de 2% din PIB.


Flutur a precizat ca reprezentantii celor doua partide au discutat in cadrul sedintei de miercuri seara despre oportunitatea elaborarii unor proiectii bugetare multianuale, in ceea ce priveste infrastructura, mediul, dezvoltarea regionala, apararea si zona Schengen.


In sedinta de Guvern de joi va fi discutat si planul anticriza elaborat de Executiv, a mai spus vicepresedintele PD-L.