Brexit loveste puternic in marile banci, care au pierderi importante pe burse

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 11:29
6679 citiri
Brexit loveste puternic in marile banci, care au pierderi importante pe burse
Foto: Wikimedia

Decizia alegatorilor britanici de a parasi Uniunea Europeana loveste fara mila in marile banci.

Actiunile Barclays au scazut cu 30% pe bursa din Londra, in primele ore ale zilei, RBS a pierdut 34%, Lloyds Bank a scazut cu 28%, iar actiunile Deutsche Bank au scazut cu 16%, potrivit CNN Money.

Cutremurul s-a simtit si pe bursele din Asia, unde HSBC, cea mai mare banca britanica, a pierdut 9%, iar Standard Chartered, specializata pe piata Asiatica, a pierdut 11% pe bursa din Hong Kong.

Industria financiara din Regatul Unit are o pondere importanta in economia tarii, contand in proportie de 8% in PIB al Marii Britanii si avand o influenta de 4% pe piata muncii din tara, cu aproape 1,2 milioane de slujbe oferite insularilor.

Multe dintre acestea sunt puse in pericol insa, ca urmare a regandirii strategiei unor institutii de credit de a-si reconsiderea expunerea pe piata britanica.

Inca de la sfarsitul anului trecut, HSBC si Deutsche Bank au analizat posibilitatea inchiderii sucursalelor din regat si, chiar daca HSBC a renuntat la aceasta idee, grupul bancar german este asteptat inca sa ia o decizie in aceasta privinta.

Chiar si fara inchiderea centrului operational din Londra, HSBC ar putea, totusi, sa mute o parte din operatiuni catre sucursala pariziana.

Alte banci, precum JP Morgan si Citibank au mentionat posibilitatea inchiderii unor sucursale din Marea Britanie, cu urmare a eventualelor modificari in reglementarea sistemului financiar din tara dupa iesirea din UE.

In acest moment, majoritatea operatiunilor financiare derulate de banci si asiguratori sunt reglementate dupa legislatia comuna europeana. Insa, abandonul britanicilor de la proiectul european lasa loc liber modificarii sistemului de catre Banca Angliei.

#brexit, #impact piete financiare, #pierderi banci, #banci internationale, #banci Londra , #Rezultate financiare