Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tradeville: Cum vor merge marile piete financiare in 2014. Impact asupra Romaniei

Tradeville: Cum vor merge marile piete financiare in 2014. Impact asupra Romaniei


Trendul pozitiv instalat anul trecut in pietele financiare sa continue si anul acesta, iar actiunile romanesti ar putea fi o investitie profitabila, apreciaza analistii casei de brokeraj Tradeville.

Anul trecut, bursele de actiuni din SUA si zona euro au notat cele mai importante aprecieri dupa mijlocul anilor '90. Finalul lui 2013 a adus cotatii cu aproape 30% mai mari decat cele vazute in debutul anului. Bursa nipona a casigat chiar mai mult, aproape 60%, in cel mai bun an de dupa 1972.

"In masura in care pietele de capital din spatiul G7 devin tot mai atractive, investitorii vor fi mai selectivi in legatura cu bursele din economiile emergente. Romania poate castiga concursul de imprejurari, date fiind stabilitatea economica si financiara si o balanta de plati care anul trecut a indicat un excedent pentru prima oara in ultimele doua decade", a spus analistul Tradeville, Mihai Nichisoiu.

Bursele din SUA, zona euro si Japonia pot avea aprecieri importante si in 2014

El estimeaza ca bursele de actiuni din SUA, zona euro si Japonia pot avea aprecieri importante si in 2014, avand in vedere ca bancile centrale semnalizeaza ca vor sa suprime in continuare dobanzile pentru o perioada supraextinsa de timp, chiar daca economiile isi revin.

"Dobanzile raman mici si investitorii sunt nevoiti sa cumpere active care ofera inca randamente competitive, inclusiv actiuni", explica Nichisoiu.

In ceea ce priveste evolutia monedei americane si impactul sau asupra pietei bursiere, analistul Tradeville apreciaza ca dolarul ar putea ramane puternic, in particular fata de yenul japonez si a valutelor emergente.

"Autoritatile de la Tokyo vor continua sa promoveze politici defavorabile yenului, dar extrem de favorabile bursei locale. Parcurgem in acelasi timp o situatie rar intalnita in istorie, in care cele mai importante doua economii globale merg in directii diferite: economia americana va continua sa creasca pe filiere structurale, in timp ce economia chineza va aluneca si acest fenomen este, de asemenea, structural", a adaugat Nichisoiu.

Referitor la pariul pe aur, acesta a pierdut o treime din valoare anul trecut. Sentimentul pietei a devenit extrem de negativ in legatura cu perspectiva cotatiilor, dar cele mai importante banci centrale semnalizeaza ca nu vor restrictiona conditiile monetare chiar daca revirimentul economiilor devine tot mai pronuntat. Un asemenea contrast ar putea amplifica asteptarile inflationiste, generand o corectie pozitiva a cotatiilor aurului.

Ipoteza inflatiei este credibila, dar intrebarea este "ce anume vor alege investitorii pentru a se proteja de inflatie?".

Cu datele perceptibile in acest moment, preferinta pare sa incline catre bursele de actiuni, in defavoarea aurului si a bondurilor guvernamentale cu scadente medii si lungi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1500 ori