Experti germani: fracturarea hidraulica nu ar trebui folosita pentru productia comerciala

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 13:12
1400 citiri
Experti germani: fracturarea hidraulica nu ar trebui folosita pentru productia comerciala

Experti germani din cadrul Consiliului german pentru mediu (SRU) sustin ca exploatarea gazului de sist nu este profitabila din punct de vedere economic si ca reprezinta un efort nejustificat pentru politica energetica de tranzitie a tarii. De asemenea, ei pun sub semnul intrebarii tehnologia fracturarii hidraulice si cer adoptarea unei proceduri europene de evaluare a impactului de mediu.

Extragerea gazului de sist prin tehnologia fracturarii hidraulice nu este este esentiala pentru politica energetica de tranzitie a Germaniei impusa de decizia de a inchide toate reactoarele nucleare pana in 2022, apreciaza expertii SRU, relateaza vineri EurActiv.

Oamenii de stiinta care consiliaza guvernul federal german pledeaza pentru prudenta fata de noua tehnologie, apreciind ca sub nicio forma aceasta nu ar trebui folosita pentru productia comerciala a gazului de sist, intrucat in perspectiva exista "serioase goluri in cunostintele despre impactul sau de mediu".

In Germania nu exista legislatie privind fracturarea hidraulica

Fracturarea hidraulica ar trebui utilizata numai in proiecte pilot, cu o evaluare obligatorie a efectelor sale asupra mediului si in conditiile unei monitorizari stiintifice atente. Aceste proiecte demonstrative ar trebui planificate si realizate intr-un mod transparent, care sa implice publicul. In conformitate cu principiul poluatorul plateste, costurile care rezulta ar trebui suportate de industria extractiva, sustin oamenii de stiinta.

La momentul actual aproape ca nu exista legislatie in Germania privind fracturarea hidraulica. Guvernul federal german intentiona sa adopte o lege in domeniu in acest an, dar cu cateva zile in urma coalitia aflata la guvernare a retras proiectul de lege din cauza opozitiei interne. Prin urmare, a declarat liderul grupului CDU-CSU din Bundestag, Volker Kauder, legea va fi adoptata in urmatoarea perioada legislativa.

Luand in considerare toate exigentele privind siguranta, potentialul gazului de sist exploatabil din Germania este atat de redus incat nu va avea impact asupra preturilor regionale din energie, au subliniat expertii SRU.

"Credem ca potentialul gazului de sist exploatat prin fracturarea hidraulica este prea mic si costurile de productie sunt prea mari", explica Martin Faulstich, presedintele SRU, cu prilejul prezentarii un studiu al consiliului, la 31 mai, la Berlin.

Expertii resping foarte frecvent invocatul argument al sustinatorilor exploatarii gazului de sist, conform caruia SUA au un avantaj competitiv datorita exploatarii gazului de sist.

"Competitivitatea economiei americane nu provine din exploatarea gazului de sist", sustine Karin Holm-Muller, membru al SRU, adaugand ca numai in foarte putine industrii preturile la energie au un impact semnificativ asupra competitivitatii. In cele mai multe industrii, costurile legate de energie reprezinta numai 2% din cele finale de productie.

"Ar trebui sa se ia in considerare faptul ca, in comparatie cu euro, dolarul american a pierdut 30% din valoare din 2002. Acest fapt reprezinta o explicatie mult mai buna pentru competitivitatea superioara decat exploatarea gazului de sist", a adaugat ea.

"SUA extrag cu siguranta gaz de sist la scara larga. Totusi, nu se stie cu siguranta cat timp vor continua sa faca acest lucru. Este foarte posibil ca sa asistam la o bula care se poate sparge in cativa ani", a mai spus Martin Faulstich. Mai mult decat atat, intrucat nu exista o analiza privind ciclul de viata complet, expertii in mediu pun sub semnul indoielii daca emisiile de dioxid de carbon rezultate din fracturarea hidraulica sunt mai mici decat cele rezultate din exploatarea carbunelui.

SRU considera ca evaluarea sa critica a riscurilor si beneficiilor fracturarii hidraulice se doreste a fi o contributie la actuala dezbatere privind exploatarea gazului de sist din Europa.

"Rationamentul nostru este aplicabil dimensiunii europene", a declarat un alt membru al SRU, Christian Calliess, pentru EurActiv. Potrivit expertului, principiul prudentei este unul incorporat in tratatele europene si in constitutia Germaniei.

'CE trebuie sa respecte acest principiu al prudentei si sa stabileasca consecintele. Procedura de evaluare a impactului de mediu face parte din legislatia europeana care trebuie adaptata si clarificata', a argumentat expertul german.

Polonia este pentru exploatare. Franta si Bulgaria, impotriva

Problema este inca una foarte controversata in Europa. Polonia, de exemplu, se considera ca ar fi foarte favorabila exploatarii gazului de sist, in timp ce, la cealalta extrema, in Franta si Bulgaria, activitatea este interzisa prin moratoriu.

Tentativa de a face posibila exploatarea gazului de sist in intreaga UE a suferit un esec in noiembrie 2012, in Parlamentul European, eurodeputatii solicitand "un cadru de reglementare stabil". Inainte de sfarsitul acestui an, CE urmeaza sa elaboreze o propunere de cadru legislativ privind managementul riscului asociat cu extractia combustibililor fosili neconventionali, dupa ce a efectuat o consultare publica in domeniu.

#gaze sist Gemania, #gaze sist impact, #probleme extragere gaze sist , #Profit